Australische KelpieRasgroep

Herdershonden en veedrijvers behalve de Zwitserse Sennenhonden

Australische Kelpie

Beschrijving

De Australian Kelpie is een middelgrote hond met grote werklust. Door deze werklust, zijn charme en uiterlijk heeft de Australian Kelpie (niet te verwarren met Working Kelpie, hoewel hij er wel van afstamt) vele harten over de hele wereld veroverd. Het is een vrolijke, open en energieke hond die ook zonder "zware arbeid" ons kan laten genieten van zijn wezen.

Geschiedenis:
Rond 1860 is dit ras in Australie ontstaan, uit twee kortharige black en tan collies met rechopstande oren. Deze honden werden uit Engeland geimporteerd om te helpen bij de wolindustie. Door de enorme kuddes schapen was er behoefte aan een hond die niet alleen prima met het ruwe warme Australische klimaat overweg kon maar ook enige mate van zelfstandigheid, uithouding en doorzettingsvermogen had. Gezegd wordt dat Dhr Elliot en Allen van "Geralda Station" (Forbes, New South Wales, Australie) deze honden hebben geimporteerd. Vlak na aankomst van deze honden werd er een nest geboren met Black en Tan puppies en één rode pup met een vossen uiterlijk. Hieraan dankt de Kelpie zijn uiterlijk, men denkt dat er vossen gebruikt zijn bij de ontwikkeling van dit ras. Eén van de pups uit dit nest werd gebruikt om een teef uit Victoria te dekken, deze teef genaamd Kelpie (Keltisch voor waterbron) was ook van Collie afkomst. Een van haar nakomelingen leek zoveel op "Kelpie" dat ook zij zo werd genoemd, dit is waar de Kelpie zijn huidige naam aan te danken heeft. Rond 1872 Werd "Kelpie" (de tweede) op een leeftijd van 12 maanden voor een sheep Dog Trial ingeschreven, deze won ze met gemak waardoor haar nakomelingen enorm gewild werden. Zo ontstond een ras van slimme, atletische, vrolijke honden.
Langzaam heeft het ras toen zich in twee takken gesplitst, de zogenaamde "Working Kelpie" en de Huidige "Australian Kelpie" geregistreerd bij de FCI onder nummer 293.

Activiteit

De Kelpie is een actieve hond die veel beweging nodig heeft en het liefste een taak vervult. De Kelpie is prima als huishond te houden mits men hem voldoende beweging geeft maar men mist dan wel de vreugde van het werken met deze hond.

Verschijning

 • Algemeen: De Australian Kelpie is een gespierde hond met atletisch lichaam. De hond zal een actieve uitstraling hebben en moet er energiek uitzien. Het lichaam is iets langer dan hoog, in verhouding 10:9. De borst is vrij diep, dieper dan breed. Ribben goed ontwikkeld. De lendenen zijn gespierd en sterk. Als de hond van opzij bekeken wordt, zal het borstbeen iets voor de schouders te zien zijn en vervolgens in een mooie lijn doorlopen tot onder de ellebogen. De toplijn loopt iets op bij de schoft, om de voorbenen zo veel mogelijk bewegingsvrijheid te geven. Een rechte toplijn is ongewenst. De schouders zijn goed gespierd, goed aflopend en mooi gehoekt. Stevig bone op zowel de voor- als de achterbenen. De hals is gemiddeld lang, sterk en licht gebogen. De hals loopt mooi over in de schouderpartij en voorzien van een behoorlijke kraag.
 • Hoofd en Schedel: Het hoofd is goed in verhouding met de rest van het lichaam. Het geheel moet een vossen uiterlijk vormen, enigzins verzacht door de amandelvormige ogen. De schedel is iets gerond en breed tussen de oren. Het voorhoofd loopt geleidelijk toe naar een duidelijke stop. Het hoofd is fijn gesneden. De snuit is even lang of iets korter dan de schedel en loopt iets toe naar de neus. In verhouding tot de schedel is de snuit fijn. De ogen zijn amandelvormig, middelgroot en wijd uit elkaar. De kleur van de ogen is goud tot donkerbruin in evenwicht met de vachtkleur. De oren zijn fijn, breed en ver uitelkaar staand. De oren staan rechtop en lopen toe in een punt (afgeronde driehoek). De neusspiegel dient evenals de ogen in harmonie met de vachtkleur te zijn. De hond dient een schaargebit te hebben.
 • Staart: De staart is recht en hangt in rust met een lichte boog naar beneden, reikend tot aan het spronggewricht. Als de hond in beweging of alert is mag de de staart iets hoger gedragen worden maar in geen geval voorbij een verticale lijn getrokken door de "wortel" van de staart.
 • Voeten: Sterke voeten, met flexibele en goed gebogen tenen met korte nagels, om de hond zoveel mogelijk houvast te geven.
 • Beharing: De bovenvacht is matig kort, 2 a 3 cm (ong. 3/4"-1.1/4"), glad, recht en bestand tegen weersinvloeden. De ondervacht is dicht. Op het hoofd, de oren, voeten en benen is het haar kort. Op de nek kan het haar langer zijn, veelal een flinke kraag vormend. De beharing op de staart is ook langer en vormt een soort borstel.
 • Kleur: Chocolate, bij voorkeur donker; Roodbruin (Red), met vurige gloed; Zwart; (Rook) Blauw ; Fawn (wildkleur); Zwart/Rood (Black and Tan); Rood/Bruin Red and Tan. De Tan markering dient bij voorkeur scherp en zuiver te zijn. Kleine witte aftekeningen zoals bef, stip of streep op de borst zijn toegestaan.
 • Schofthoogte: Reu: 46 - 51 cm (18-20 inch), Teef: 43 - 48 cm (17-19 inch).
 • Gewicht: Varierend van 13 tot 20 kilo
 • Fouten: Afwijkingen van bovenstaande worden als foutief beoordeeld en moeten evenrendig worden gewogen.
 • N.B.: Reuen dienen twee volledig ingedaalde testikels te hebben.

Aard

 • Alert
 • Zeer intelligent
 • Loyaal
 • Toegewijde werker
 • Open
 • Vriendelijk
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.