BarzoiRasgroep

Windhonden

Barzoi

Beschrijving

De Barzoi ((Psowaya Barzaya) werd vroeger door tsaren en edellieden van het tsaristische Rusland gebruikt voor de jacht op wolven, hoewel oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op hazen en vossen. Wolvenjachten worden beschreven in Tolstoi's Oorlog en Vrede. De honden waren destijds enorm duur. In de 15e en 16e eeuw werd het ras gekruist om hem sterker en sneller te krijgen, en dus meer geschikt voor de jacht op de zwaardere wolf. In Nederland beleefde het ras een bloeiperiode tussen 1892 en 1902 en nogmaals in 1914 en 1918.

Activiteit

De Barzoi heeft buitengewoon veel beweging nodig. De Barzoi is immers een jachthond!

Verschijning

 • Algemeen: Wordt gekenmerkt door zijn grootte, zijn rijke vacht, schoonheid van de kleuren, de evenredige verhoudingen, de sierlijkheid en harmonie van zijn belijningen en bewegingen die het exterieur een bepaalde adel verlenen. Rug, vormt vooral bij de reu een lichte boog op het punt waar de ribben eindigen en de lendenen beginnen. De teef mag een vlakkere bovenbelijning vertonen. Brede rug en zeer gespierd. Zeer diepe lange borst, naar verhoudingen smal en vlak. Lichte ribwelving. Lang breed en sterk bespierd kruis.
 • Kleur: Bijna alle kleuren komen voor: wit, rood, gestroomd, zwart, beige, grijs, rood-gestroomd, hetzij egaal, met witte aftekeningen of op een witte ondergrond in een patroon van platen of mantel.
 • Hoofd en schedel: Zowel in profiel als van boven gezien lang, smal, droog, fijn besneden, geleidelijk verlopend naar de neus, in verhouding met het lichaam (qua lengte en breedte) voorsnuit iets langer dan de schedel. Overgang voorhoofd-neus heel kenmerkend door het ontbreken van de stop, maar wel als het ware een stompe hoek vormend. Geprononceerde occiput. De ogen zijn donker. Roze-oren. Schaargebit.
 • Staart: Mede door de constructie van de croupe is de staart, die qua lengte tot aan de hak moet reiken, laag aangezet en wordt hij in een bevallige boog gedragen. Bij voorkeur recht.
 • Voeten: De voormiddenvoet moet sterk zijn en slechts licht gebogen (niet recht) zodat hij de klap kan opvangen bij de grote zwevende sprongen tijdens de snelle galop. De voeten voor zijn gelijk aan de achtervoeten: smal, ovaal, gebogen aaneengesloten tenen met goed gepigmenteerde voetkussens en nagels.
 • Beharing: Lang, zijdeachtig golvend of gekruld. Vooral overvloedig aan de hals, onder aan de borst, achterkant van voor- en achterbenen.
 • Schofthoogte: Reu: 70-82 cm. en hoger, Teef ongeveer 5 cm. minder. In het algemeen zal de grotere hoogte de voorkeur krijgen zolang harmonie, algemene verschijning en snelheid niet aangetast worden. De schofthoogte overtreft een weinig de hoogte bij het bekken of is daaraan gelijk.

Aard

 • Kalm
 • Terughoudend (niet altijd)
 • Vredelievend
 • Wantrouwend tegen vreemden (niet altijd)
 • Schrander
 • Trouw
 • Door zijn grootte is het geen hond die door kinderen uitgelaten kan worden. En verder wat bij iedere hond van toepassing is: laat een kind nooit alleen met een hond.
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.