BoerboelRasgroep

niet door de FCI erkende rassen

Boerboel

Beschrijving

Sinds november 1994 kan men de Boerboel ook in Nederland aan te treffen. Het ras wordt al eeuwenlang op de grote Zuid-Afrikaanse farms gefokt en hoogstwaarschijnlijk komen de verre voorouders zelfs nog uit Nederland. De voornaamste taak is bescherming bieden. Jan van Riebeeck nam in 1652 een Bullenbijter mee naar Zuid Afrika ter bescherming. Ook andere emigranten namen vanuit Nederland dieren mee die erg op deze Bullenbijter leken. Deze groep meegebrachte honden vormden destijds de basis van de Boerboel zoals wij die nu kennen.

Omdat er niet veel andere rassen honden in de buurt waren ten tijde van de groei en ontwikkeling van de Boerboel bleven de eigenschappen die men graag zag in het ras prima in stand. De Boerboel was een kerngezonde en sterke hond die een natuurlijke drang tot bescherming had en hedentendage nog steeds heeft.

Vroeger omschreef (in het Zuid-Afrikaans) men het karakter van de Boerboel als volgt: "Bedags moet die hond met die kinders te veld gaan om die vee op te pas. Daar moet hy vir hulle 'n haas kan vang om op 'n veldvuurtje te braai vir etc. Verder moet hy hulle kan beskerm teen alle ongediertes en gevaartes wat hulle in die veld mag teekom. Vanaand moet hy tuis langs sy familie by die vuurherd le en hulle oppas teen enige bedreiging wat uit die donker komt."

Gelukkig komt men de Boerboel steeds vaker tegen in Nederland en de ons omringende landen.

Activiteit

De Boerboel heeft zeer veel beweging en ruimte nodig in de vrije natuur.

Verschijning

 • Algemeen: De Boerboel is een forse Mastiff-achtige verschijning. Hij behoort sterk, stevig en uitgebalanceerd op vier benen te staan. Er mogen geen opzettelijk ingefokte gebreken zijn die de soundness belemmeren. Het is een indrukwekkend en ontzagwekkend toonbeeld van kracht. Fors gebouwd met een sterke botstructuur. Een rechte rug met soms een lichte kromming naar de lendenen. De voorborst is sterk, breed en diep. De sterke borstkas heeft goed aangehechte en geronde ribben. De hals is krachtig en gespierd met een stevige aanhechting bij de kop met een zichtbare spierboog die geleidelijk breder wordt naar de aansluiting bij de schouders. De voorbenen zijn ver uit elkaar geplaatst zodat zich een sterke borstkas kan ontwikkelen. Kaarsrecht en goed onder het lichaam geplaatst, dik en gespierd. De achterbenen zijn sterk, stevig en gespierd met grote, goed gevormde voeten.
 • Kleur: Geel, vaal, roodbruin, bruin, grijs of gestroomd. Wit moet zo minimaal mogelijk aanwezig zijn. Elke kleurcombinatie met leverkleur aan bek en poten is ongewenst, evenals driekleur.
 • Hoofd en schedel: Als men de Boerboel voor de eerste keer ziet dan komt hij niet 'vreemd' over. Toch is met name zijn hoofd zeer raseigen: wanneer hij je attent aankijkt dan verschijnen er tussen de hoogaangezette v-vormige oren duidelijke rimpels. Het hoofd is kort en breed, tussen de oren blokkig, gespierd, diep en breed. Hoofd, neus en bek zijn mooi in verhouding. Het neusbeen behoort een lengte van 10 cm te hebben, kaarsrecht en niet opwaarts of neerwaarts buigend. De neus is zwart, de neusvleugels wijd opengesperd en groot. Hij heeft een mooi gesloten oog, lichtbruin, geelbruin of donkerbruin al naar gelang de vachtkleur. Een niet al te sterk overhangende lippenpartij en een krachtig scharend gebit. De oren zijn V-vormig, middelgroot, wijd en tamelijk hoog aangezet, zodat de bovenkant van de oren een rechte lijn vormt met het hoofdbeen.
 • Staart: Kort of lang, waarbij de voorkeur uitgaat naar een korte staart.
 • Voeten: Groot en goed gevormd, de tenen niet te wijd en niet te nauw aangesloten. De voeten niet te plat en met stevige voetkussens.
 • Beharing: kort en glad.
 • Schofthoogte: Reu 66 cm en teef 61 cm.

Aard

 • Standvastig
 • Betrouwbaar
 • Gehoorzaam
 • Intelligent
 • Een sterk waakinstinct
 • Zelfverzekerd en zonder vrees
 • Bijzonder gehecht aan gezinsleden en kinderen
 • Een kindervriend en speelkameraad
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.