Cao da Serra de AiresRasgroep

Herdershonden en veedrijvers behalve de Zwitserse Sennenhonden

Cao da Serra de Aires

Beschrijving

De Cao da Serra de Aires is een van de oudste veedrijverrassen van het Iberisch Schiereiland. Hoewel het ras al eeuwenlang, wijdverbreid voorkomt in het zuidelijk deel van Portugal, zijn er vermoedens dat rond de eeuwwisseling vermenging heeft plaatsgevonden met de Briard. Omdat hun uitdrukking soms wat eigenwijs- aapachtig aandoet worden zij in hun vaderland schertsend "aaphondjes" genoemd. Ze behoren tot dezelfde groep als b.v. de Pyrenese herdershond. Gos d'atura, Hollandse Schapendoes, Bergamasco enz. Vanwege zijn wil om te gehoorzamen en te werken en vanwege zijn beweeglijkheid wordt hij in Portugal als ideale veedrijver gezien en gebruikt. Door genoemde eigenschappen is hij voor ons een ideale huis- en familiehond. Hij is waakzaam, kan zich gemakkelijk aan allerlei omstandigheden aanpassen, is geen " blaffer" en gedraagt zich binnenshuis rustig. Buiten is hij zeer speels en levendig. De Serra de Aires heeft normale beweging nodig. Hij houdt van water en springt, zelfs bij koud weer graag in de zee of een plas. In het algemeen is de Serra de Aires vriendelijk en speels met andere honden, en kan goed met kinderen omgaan. Ondanks dat de vacht regelmatig onderhouden dient te worden, is de Serra de Aires een makkelijk te verzorgen hond, die bij goede verzorging en ideale hond is voor het gezin.

Activiteit

De Portugese Schaapshond heeft veel beweging nodig. Mentale training is wenselijk.

Verschijning

 • Algemeen: De Cao da Serra de Aires is een tamelijk lange hond, harmonieus gebouwd. Het lichaam is redelijk lang met diepe borst, licht gebogen ribben en recht aflopende rug. De benen zijn middelmatig lang en sterk. Hals is niet te kort zonder keelhuid.
 • Kleur: vaak zwart, maar ook grijs, geel of bruin, liefst met een "tan" (lichtgekleurde) aftekening. Wat witte haren zijn toegestaan maar witte vlekken niet, behalve een kleine witte borstvlek.
 • Hoofd en schedel: Tamelijk brede schedel, met duidelijke stop. De snuit is fors en zeker niet te kort. De ogen zijn donker, met donker pigment. Oren hangen. Schaargebit.
 • Staart: Lang, laag gedragen, licht opgebogen aan het einde.
 • Voeten: Rond
 • Beharing: lang, steil of een weinig golvend. Er is geen onderwol. De Serra de Aires heeft een flinke snor en baard en zwarte wenkbrauwen. Bij volwassen honden voelt de vacht enigszins als geitenhaar aan.
 • Schofthoogte: Reuen tussen de 45 en 55 cm. Teven tussen de 42 en 52 cm.
 • Gewicht: tussen de 18 en 24 kg.

Aard

 • IJverig
 • Intelligent
 • Hard
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.