Cesky FousekRasgroep

Voorstaande honden

Cesky Fousek

Beschrijving

De geschiedenis van de Cesky Fousek heeft zijn start in de Middeleeuwen in het Koninkrijk van de Bohemen. Er zijn echter veel verhalen over het ontstaan in omloop, niet allemal even goed gedocumenteerd. Dit ras stond aanvankelijk bekend als de 'Bohemian Water Dogs' en Bohemian Whirehead Pointer. Deze honden werden vooral voor de jacht gebruikt vanwege hun karakter, scherpte, uithoudingsvermogen en snelheid en niet te vergeten hun vacht. De honden waren goed te trainen. In deze tijden bestonden geen andere draadhaar jachthonden, zodat dit ras vrij populair werd in Europa. Later zou dit ras bekend worden onder de naam Cesky Fousek. Omdat dit ras werd gebruikt voor het fokken van andere draadhaar honden lijkt de Cesky Fousek aan de wieg te hebben gestaan van andere rassen die later ontwikkeld werden.

De geschiedenis van de moderne Cesky zoals we die nu kennen heeft een triest begin: aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was dit ras bijna uitgestorven. In 1924 werd derhalve een vereniging opgericht om het ras te redden van uitsterven. In 1931 werd de rasbeschrijving opgesteld. Er werd hard gewerkt aan de wederopbouw van dit ras, onder strenge eisen. Alle eisen en beslissingen over teven en reuen die al dan niet geschikt waren voor de fok werden nauwkeurig bijgehouden. In 1958 werd de Cesky Fousek erkend door de FCI. Op dit moment zijn er ongeveer 100 a 120 Cesky Fouseks in Nederland.

Activiteit

De Cesky Fousek heeft veel beweging nodig en verricht het liefst een taak. Het is een fijne hond met een grote wil tot werken.

Verschijning

 • Algemeen: De Cesky Fousek heeft een gespierd lichaam met een sterke en lange hals. De voorborst is diep. De voorbenen zijn recht met stevige voeten.
 • Kleur: De vacht bestaat uit witte en bruine haren die een soort grijsachtige indruk geeft. Donkere voorsnuit met of zonder donker leverkleurige aftekeningen, of zeer donker leverkleurig (donker hazelnoot), soms met witte borstvlek.
 • Hoofd en schedel: Smalle schedel, met lange en rechte snuit. Het hoofd heeft een ietwat vierkant uitstraling met borstelige wenkbrauwen. De oren zijn zacht en hangen dicht tegen de schedel aan. Intelligente ogen, met serieuze uitdrukking.
 • Staart: Lang en sterk, meestal horizontaal gedragen wanneer de hond alert is.
 • Voeten: Stevig met sterke voetzolen.
 • Beharing: De Cesky Fousek heeft 3 vachtstructuren: de dikke, dicht aanliggende en waterafstotende ondervacht (lengte ongeveer 1.5 cm), de bovenvacht van 3 tot 4 cm en een hard en vaste vacht van 5 tot 7 cm lang, die zich op de borst, schouders, rug en kruis bevindt.
 • Schofthoogte: Reu: 60 - 66 cm, Teef: 58 - 62 cm

Aard

 • Harde werker
 • Loyaal
 • Grote will-to-please
 • Gemakkelijk te trainen
 • Kameraadschappelijk
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.