Chart PolskiRasgroep

Windhonden

Chart Polski

Beschrijving

De Chart Polski is een Poolse Windhond, die zijn oorsprong vindt op de pusta's van de Oekraïne en Polen. Dit ras jaagt op een vlak en boomloos gebied en op winderige, open gebieden. Het is een felle, snelle jachthond, behendig en listig, die jaagt op uiteenlopend wild, zelfs op wolven. Het is een ras met tradities. De Chart Polski komt al sinds de 13e eeuw voor in Polen. Waarschijnlijk stamt het dier af van de Aziatische windhonden van het Saluki type. Vroeger werd beweerd dat dit ras afkomstig zou zijn uit kruisingen tussen de Greyhound en de Barzoi. Dit is onmogelijk, omdat de Barzoi ten tijde van het bewind van Iwan de Verschrikkelijke gedurende de 16e eeuw nog helemaal niet bekend was. Het originele uiterlijk van de Chart Polski is eigenlijk al eeuwen onveranderd gebleven.

Activiteit

De Chart Polski heeft regelmatig zeer veel beweging nodig en moet een aantal keren per dag in open gebied vrij uit kunnen rennen. Het is een ras dat 'samen' dingen met de baas wil doen en niet 'voor' de baas. Ze hebben verbazend goede ogen en gaan alles achterna wat beweegt. Deze hond heeft de merkwaardige gewoonte om 's avonds en 's nachts het terrein en het huis te bewaken en te verdedigen.

Verschijning

 • Algemeen: Dit ras is van een Aziatisch type, groot, sterk, krachtig en gespierd, daarentegen heel soepel en verend in zijn bewegingen. De telgang gaat in langzame gangen. De borst is matig breed maar zeer diep en loopt door tot aan de ellebogen. De ribben zijn lang en schuin en goed gerond. De lange, goed gespierde hals loopt vloeiend over in de schouders. De schoft is duidelijk maar niet te hoog. De rug is recht, doch bij de lendenen iets gerond. De buik is opgetrokken. De lendenen zijn gespierd en breed. Een lang en breed kruis wat niet te schuin is geplaatst. De lange voorbenen zijn kaarsrecht en lopen parallel. Zij zijn droog en goed gespierd en elegant slank. De plaatsing van de middenvoet is iets schuin. De lange achterbenen lopen parallel en zijn slank, stevig en goed gespierd. De achterbenen vertonen goede hoekingen en zijn licht naar achteren geplaatst.
 • Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is droog, stevig en lang en wordt tamelijk hoog gedragen maar minder hoog als bij de Greyhound. De lengte van schedel en snuit zijn gelijk maar de snuit mag langer zijn. De schedel is vlak met een onduidelijke stop. De zijkant van de schedel loopt vlak over in de snuit. De neusrug loopt iets wijder ten opzichte van de schedel. De aanzet van de neusspiegel ligt iets lager dan de neusrug. De lippen zijn droog en lang. Gebit: goed sluitend en scharend. Ogen: de ogen komen overeen met de vachtkleur en zijn groot, amandelvormig en vol expressie. Oren: de aanzet ligt op hoogte van de ooglijn. Middelmatig lang en tamelijk smal en zeer bewegelijk. In rust liggen zij naar achteren gevouwen.
 • Staart: Een lange staart, bij de aanzet krachtig, die soms licht gekruld wordt gedragen maar ook wel recht afhangend. Tijdens actie wordt de staart licht omhoog gedragen maar nooit boven de ruglijn.
 • Voeten: Ovaal. De tenen zijn stevig en gebogen en sluiten goed aan.
 • Beharing: De vacht is kort en middelgrof en voelt elastisch aan. Op de dijen en de staart is de vacht duidelijk zichtbaar langer.
 • Schofthoogte: reuen: 72 - 80 cm en teven: 68 - 75 cm. De voorkeur gaat uit naar grotere honden, maar lichte afwijkingen naar beneden zijn toegestaan, mits de hond rastypisch is.

Aard

 • Evenwichtig
 • Zelfverzekerd
 • Moedig
 • Gevoelig
 • Intelligent
 • Een sterke eigen wil
 • Wantrouwend tegenover vreemden
 • Alert
 • Rent achter alles aan wat beweegt
 • Steelt graag en is een snelle dief
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.