Chesapeake Bay RetrieverRasgroep

Retrievers en waterhonden

Chesapeake Bay Retriever

Beschrijving

De Chesapeake Bay Retriever ziet men nog niet zo gek veel in Nederland. De Chesapeake komt oorspronkelijk uit Amerika en is vernoemd naar de baai waar dit ras veel gebruikt wordt. Bij het vergaan van een schip voor de kust van Maryland in 1807 zouden twee jonge honden gered zijn (Labradors of New Foundlanders) die werden gekruist met inheemse retrievers en Otterhounds. Uit deze kruisingen zou de Chesapeake Bay Retriever zijn ontstaan. Dit ras jaagt zowel op land als te water. Vaak moet de hond door ijzig koud water om de geschoten ganzen en eenden uit het water te halen. De bijzondere vacht zorgt ervoor dat de hond wordt beschermd tegen de koude en het water. Het ras wordt in de Verenigde Staten bijna uitsluitend als jachthond gehouden. Het is een enigszins koppig ras, dat niet gemakkelijk is af te richten.

Activiteit

De Chesapeake Bay Retriever heeft veel behoefte aan beweging. Dit ras is een uitstekend zwemmer en een goede apporteur.

Verschijning

 • Algemeen: Het lichaam is middelmatig lang, en ziet er robuust uit. De lengte van het lichaam is iets langer dan de schofthoogte. De borst is sterk, diep en breed. De ribben zijn gewelfd en diep. De rug is kort en krachtig. De toplijn is recht of iets oplopend, waardoor de schoft iets lager is dan de achterhand. De schouders zijn goed gespierd. De voorbenen zijn middelmatig lang en recht. De achterbenen moeten even krachtig zijn als de voorbenen. De achterbenen moeten de kracht leveren bij het zwemmen en zijn dus erg belangrijk voor de hond. Middelmatig lang en recht met goed bone en een goede bespiering. De hals is middelmatig lang, en sterk gespierd.
 • Kleur: De kleur varieert van fletsbruin tot donkerbruin in de tinten van dood gras, of van roodbruin tot dof strogeel.
 • Hoofd en schedel: De schedel is breed en rond met matige stop. De snuit heeft ongeveer dezelfde lengte als de schedel en loopt iets toe, maar wordt nooit puntig. Dunne lippen die niet overhangen. De ogen zijn middelmatig groot, staan ver uit elkaar, zijn helder en hebben een intelligente uitdrukking. De kleur van de ogen is geelachtig of amber. De oren zijn klein, zijn goed bovenop het hoofd geplaatst en worden hangend gedragen. De neus is kort. Een schaargebit wordt geprefereerd.
 • Staart: Middelmatig lang en gemiddeld zwaar aan de staartaanzet. De staart is recht of licht gebogen en wordt nooit over de rug gedragen.
 • Voeten: Goed gewelfde hazevoeten, van goede grootte. Goed gesloten tenen.
 • Beharing: Dik en kort. Nergens langer dan 4 cm. De ondervacht is dicht, fijn en wollig. De beharing op het hoofd en op de benen is erg kort en recht. Op de schouders, nek, rug en kruis heeft het haar de neiging te golven. Matig bevedering op de staart en achterkant van de dijbenen is toegestaan. De structuur van de beharing is erg belangrijk, aangezien de Chesapeake wordt gebruikt voor de jacht in alle weersomstandigheden en de hond ook in ijs en sneeuw moet kunnen werken. De bovenvacht is derhalve enigszins olieachtig, hetgeen bescherming biedt tegen water en helpt om snel droog te worden. De vacht dient even waterbestendig te zijn als de veren van een eend. De vacht mag niet krullen op het lichaam. In de zomer verhaart dit ras enorm en heeft een dagelijke borstelbeurt nodig.
 • Schofthoogte: Reu: 59 - 67 cm, Teef: 54 - 62 cm

Aard

 • Hard
 • Koppig
 • Vechtlustig
 • Schrander
 • Lief voor kinderen
 • Harde werker
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.