Duitse BrakRasgroep

Lopende Honden, Zweethonden en verwante rassen

Duitse Brak

Beschrijving

De Duitse Brak is een van de vele Brakkensoorten die wij tegenwoordig kennen. De Duitse Brak wordt in Duitsland ook wel Olper Brak genoemd, hoewel deze naam de laatste jaren in ongebruik is geraakt. De rasstandaard voor dit ras werd in 1955 in Olpe vastgesteld door de Deutsche Brackenclub. Van de vroeger talrijke Brakkenrassen is in Duitsland slechts de Westfalische Bracke (Westfaalse Brak) bewaard gebleven. Door samengaan van de driekleurige Sauerlander Holzabracke met plaatselijke Steinbracken ontstond een eenheidstype dat sinds 1900 "Deutsche Bracke" (Duitse Brak) genoemd wordt. In Duitsland wordt vooral gefokt op jachteigenschappen, terwijl in Nederland ook het type in de gaten wordt gehouden bij de selectie van ouderdieren voor de fok. In Nederland wil men naast een goede werkhond ook een typische hond verkrijgen. De oude Duitse Brak werd vooral gebruikt als speur- en zweethond. In hoofdzaak wordt de hond gebruikt voor het luid achtervolgen van het wild. De Duitse Brak is een prettige hond in huis. Het is een rustige hond die buiten actief wordt.

Activiteit

De Duitse Brak heeft veel beweging nodig en is het liefst aan het werk.

Verschijning

 • Algemeen: De Duitse Brak is een lichte, hoogbenige, elegante maar krachtig gebouwde jachthond met edele, verhoudingsgewijs licht hoofd. Het lichaam is matig lang, met zeer diepe borst die reikt tot onder de ellebogen en licht gewelfde ribben. De rug is licht gewelfd met iets aflopende croupe. Buik is licht opgetrokken. Lange, dunne doch sterke benen. De schouders droog en goed aangesloten ellebogen. De achterbenen zijn lang en goed gehoekt, de dijen breed en vol. Matig lange en in verhouding tot het hoofd sterke hals.
 • Kleur: Rood tot geel met zwart zadel of mantel en witte brakkenaftekeningen (doorlopende bles op het hoofd, witte snuit met halskraag, waarbij een doorlopende witte halskraag geprefereerd wordt, witte borst, witte staartpunt en voeten).
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is licht, droog en langgerekt. De bovenschedel is licht gewelfd. Zeer geringe stop. De neusrug is zeer licht gewelfd. De lippen hangen slechts licht over. De lengte van het hoofd bedraagt ongeveer 21 cm, waarvan de voorsnuit 9 cm in beslag neemt. De snuit is maar weinig langer dan de schedel. Over de neus loopt een lichte streep. De ogen zijn bruin met heldere, vriendelijke uitdrukking. Tamelijk lange, brede en vlakhangende oren. Schaargebit.
 • Staart: Lang, aan de wortel niet bijzonder sterk. Verhoudingsgewijs dik, mede vanwege de sterke beharing die als bescherming fungeert. De staart loopt spits toe. De staart wordt hangend gedragen of in een lichte boog naar boven.
 • Voeten: Langer dan kattevoeten met goed gesloten tenen.
 • Beharing: Relatief lang, grof, bijna stokhaar en zeer dicht. Ook de buik is dicht behaard. Aan de onderzijde van de staart is de beharin gmeestal iets langer.
 • Schofthoogte: Reu en Teef: 40 - 53 cm, een kleine overschrijding is toegelaten

Aard

 • Levendig
 • Vriendelijk
 • Aanhankelijk
 • Uitstekende jachthond
 • Lief voor kinderen
 • Geen waakhond
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.