DwergpinscherRasgroep

Pinschers en Schnauzers, Molossers, Zwitserse Sennenhonden

Dwergpinscher

Beschrijving

De moderne rashondenfokkerij bestaat nog niet veel langer dan een eeuw, maar reeds heel vroeg in de geschiedenis is de mens begonnen met een selectie die leidde tot het ontstaan van verschillende rassen. De mens ontdekte dat ze honden konden fokken die een bepaalde aanleg hadden. Sommige honden waren speciaal geschikt voor de jacht, andere voor bewaking en weer andere voor veedrijven. Zo had men ook in West- en Midden Europa een groep honden die speciaal geschikt was voor het verdelgen van ratten en muizen en tevens als waakhond zijn mannetje stond. Deze honden kwam men vooral tegen op boerderijen. Ze werden PINSCHERS genoemd. Er waren kleine en grote, kortharige en ruwharige Pinschers. Uit de ruwharigen ontstonden de Affenpinschers en de Schnauzers, uit de kortharigen de Dwergpinschers en de Duitse Pinschers. In de kynologie worden deze rassen als Duitse rassen erkend

Activiteit

De Dwergpinscher heeft genoeg aan gemiddelde beweging en spelen in de tuin. Het dier past zich gemakkelijk aan. Echter: lange wandelingen kan het ras ook goed aan.

Verschijning

 • Algemeen: De rasbeschrijving verlangt een robuuste, levenslustige dwerghond, welke zover mogelijk een verkleinde vorm van de grote Pinscher moet zijn. Helaas is door verkeerde selectie, dit oorspronkelijk krachtige dwerghondje een tijd verworden tot een vertroeteld schoothondje, dat bij elk briesje klappertandt en bibbert. Dit vaak slechts 20 cm grote bibberfiguurtje met spillebeentjes, een opgeblazen schedeltje (appelhoofdje) en uitpuilende, voortdurend tranende oogjes, lijkt in niets op wat een goede dwergpinscher moet zijn. De echte dwergpinscher is een levendige, waakzame, brutale dwerghond. Hij moet vierkant gebouwd zijn en goed gespierd, absoluut niet mager en beslist ook niet dik. Als gladharige dwerg kan dit ras ook door kleinbehuisden gehouden worden, waarbij komt dat zijn eigenschappen hem nog tot bewaker van huis en hof bestempelen. De edele gebogen hals is krachtig aangezet; deze mag kort noch dik zijn. De nek vertoont een flinke welving. De keelhuid omspant zonder plooien de droge hals. De borst is matig breed, vlak geribd en in dwarsdoorsnee ovaal. Deze reikt bij juiste welving tot aan de ellebogen. De voorborst is door het voor het boeggewricht uitstekend begin van het borstbeen markant aangegeven. De borstlijn loopt naar achter iets op en gaat vloeiend over in de matig opgetrokken buik. De afstand tussen de laatste rib en de dij moet kort zijn, waardoor de hond mooi kompakt aandoet. De ruglengte is nagenoeg gelijk aan de schofthoogte. De rug is kort en helt iets. De toplijn is niet kaarsrecht en horizontaal, maar vertoont een lichte fraaie boog, welke ligt tussen de eerste krachtige wervel van de schoft, over de rug naar het flauw gebogen kruis tot aan de staartwortel. De schuin geplaatste schouderbladen en de opperarm zijn goed gehoekt en moeten vlak, maar flink krachtig bespierd zijn. De voorbenen zijn aan alle kanten als rechte steunen; de ellebogen sluiten aan. De dijen zijn krachtig bespierd; de sprongen duidelijk gehoekt.
 • Kleur: Eenkleurig (bruin in verschillende nuances tot herterood) of tweekleurig (zwart met rode respectievelijk bruine aftekeningen). Bij tweekleurige honden wordt een zo donker mogelijke, effen volle, scherp afgetekende brand, het zogenaamde tan verlangd. De diverse aftekeningen zijn als volgt verdeeld: op de wangen, aan de lippen, aan de onderkaak, boven de ogen, aan de keel, op de borst twee van elkaar gescheiden driehoeken, aan de middenvoeten, aan de binnenzijde van de achterbenen en op het zitvlak.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is krachtig en gestrekt, zonder sterk uitkomend achterhoofdsbeen. De totale lengte (van neuspunt tot achterhoofdsbeen) verhoudt zich tot de lengte van de rug (schoft tot staartwortel) als 1:2. De rechte neusrug verloopt evenwijdig met de denkbeeldige verlengde lijn van de ongerimpelde vlakke schedel en gaat over in de schedel door een lichte, evenwel duidelijke stop. De kauwspieren moeten krachtig zijn, zonder zware wangenformatie. De diepe vang loopt uit in een stompe wig. De neus groot en zwart gekleurd, bij de rode en bruine kleurslagen in overeenstemmende nuances. De lippen strak gespannen en donker van kleur. Gebit: Een krachtig, volledig, goed sluitend en zuiver wit scharend gebit. Oor: Ongecoupeerd: Hoog aangezet, V-vormig en gevouwen. Of klein staand oor, gelijkmatig rechtop gedragen. Beide oren hetzelfde gedragen. Ogen: donker en middelmatig groot, ovaal van vorm en naar voren gericht. Het onderste ooglig zo gesloten dat het bindvlies niet zichtbaar is
 • Staart: De staart is hoog ingeplant, wordt omhoog gedragen.
 • Voeten: De nagels zijn donker en de zolen hard en taai. De voeten zijn kort, rond met gesloten en gewelfde tenen (kattevoet).
 • Beharing: Het haarkleed is kort en dicht ingeplant, vlak aanliggend en glanzend zonder kale plekken.
 • Schofthoogte: Reu en Teef: 25 - 30 cm.

Aard

 • Driest
 • Verstandig
 • Hartstochtelijk
 • Opmerkzaam
 • Intelligent
 • Gezellig
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.