Erdélyi KopóRasgroep

Lopende Honden, Zweethonden en verwante rassen

Erdélyi Kopó

Beschrijving

De Erdélyi Kopó, zoals het ras bij zijn erkenning werd genoemd, was vroeger onder meerdere namen bekend, zoals Transsylvanische Brak of Siebenburger Bracke. Erdelyi is het Hongaarse woord voor Transsylvanie en Kopó betekent lopende hond (brak). Siebenburger land is het hoogland dat westelijk van het door de Karpaten en Transsylvanische Alpen gevormde gebergte ligt.

De Erdélyi Kopó is een van de oudste Hongaarse jachthonden. Over de ontwikkeling van de Erdélyi Kopó zijn meerdere theorieën geschreven. Hoogstwaarschijnlijk is hun oorsprong terug te leiden naar de grote volksverhuizing waar de Hongaarse stammen werden vergezeld door brakken. Deze werden vermengd met in de Karpaten aanwezige Keltische brakken. Zij jaagden zelfstandig of met een meute op groot wild zoals beren en reeën. Zij moesten het wild opsporen en naar de jagers toe drijven. Tot de middeleeuwen was jagen met brakken een zeer populaire bezigheid in Hongarije. De jacht was voor de adel en de koningshuizen een zeer geliefde tijdsbesteding. Dit is terug te vinden op schilderijen en reliëfs. Vanaf de twintigste eeuw is de populariteit van deze hond afgenomen. Door de veranderende infrastructuur was steeds minder behoefte aan jagende honden.

Na de tweede wereldoorlog werd door de Roemeense regering besloten om in Transsylvanië (toen al Roemeens grondgebied) alle Erdélyi Kopó's af te maken deels door afgunst jegens de Hongaren. In 1968 is het na een lange zoektocht gelukt nog een aantal raseigen hoogbenige brakken op te sporen en deze werden door de dierentuin van Budapest gekocht. Daar is men toen begonnen deze oeroude hond opnieuw te fokken. Tot op de dag van vandaag is dit ras nog steeds zeldzaam. In Hongarije zelf zijn nog maar een beperkt aantal hoogbenige brakken aanwezig. De laagbenige varianten zijn zeer schaars. Het eerste raszuivere laagbenige Kopó nest is in 1995 geboren. Tot nu toe zijn er 6 nesten geboren met verschillende bloedlijnen. Terugfokken van de laagbenige Erdélyi Kopó is in volle gang.

De Erdélyi Kopó is een veelzijdige hond. Een jonge Erdélyi Kopó is temperamentvol, onvermoeibaar en altijd klaar voor een spel. Na de pubertijd worden ze wat rustiger en kunnen ze de hele dag in hun mand blijven liggen. Zij blijven hun hele leven lang speels. Op de leeftijd van 2 a 3 jaar zijn ze geestelijk volwassen. Ze zijn zeer aanhankelijk, met kinderen zijn ze geduldig en toegeeflijk. Met hun afhankelijke en lieve karakter kunnen zij hun bazen om hun "vingers"(poten) heen winden. Tegenover vreemden zijn ze wantrouwig maar nooit agressief. Ze vallen nooit aan, maar als het nodig is kan hij zijn baas verdedigen. Ze zijn zeer intelligent, leren makkelijk en weten precies wat zijn baas bedoelt. Het kan alleen een probleem zijn dat ze niet altijd datgene uitvoeren wat de baas wil. Op zo een moment kunnen ze zeer dom overkomen of "Oost-Indisch doof" zijn.

Ze zijn gewend in een grote ruimte te bewegen en zijn zeer zelfstandig. Een Kopó kan niet tegen dressuur en dwang. Een dergelijke aanpak werkt bij dit ras averechts. Met geduld en op een speelse, consequente manier van begeleiding kan men fantastische resultaten bereiken. Een Erdélyi Kopó kan het hele jaar door buiten gehouden worden en is goed tegen termperatuurwisselingen bestand. Erdélyi Kopó's kunnen het met andere bonden goed vinden, zoals een echte meutehond.

Activiteit

Dit ras is alleen geschikt voor mensen die veel tijd en energie willen investeren in hun hond. Omdat het op en top jachthonden zijn , is het vroegtijdig aanleven van commando's belangrijk. Dagelijkse wandelingen of fietstochten zijn een vereiste.

Ook in een kleine woning is hij goed te houden mits bij dagelijkse voldoende beweging krijgt. Hij is gek op uitstapjes, lange wandelingen, fietsen en zwemmen. Hij krijgt nooit genoeg van beweging.

Verschijning

 • Algemeen: De Erdélyi Kopó is een middelgrote, goed uitgebalanceerde, sterke hond met een groot uithoudingsvermogen. Het lichaam is licht rechthoekig, met een ruime lange borstkas. Vlakke ruglijn met een lichte welving boven de lendenen. Licht opgetrokken buiklijn. De ledematen hebben normale botten voor dit formaat hond, tamelijk open hoeking zowel voor als achter, goed gespierd. Laaggeplaatste sprongen. Hals is matig lang, goed gespierd.
 • Kleur: de basiskleur van de hoogbenige variëteit is zwart met een bruine en witte aftekening. De laagbenige variëteit heeft een bruinrode basiskleur met een witte aftekening. De neusspiegel van deze variëteit mag bruinrood zijn.
 • Hoofd en schedel: het hoofd is middelgroot, met een goed gevulde voorsnuit en een tamelijk diepe snuit met een stomp profiel. De schedel is licht gewelfd, licht aangegeven wenkbrauwen. Tamelijk vlakke stop, vlakke neusrug, droge lippen en wangen, zwarte neusspiegel. Ogen zijn middelgroot, ovaal, donkerbruin, met droge oogranden en een vriendelijke uitdrukking. De oren zijn matig hoog aangezet, worden dicht tegen de wangen aan gedragen, tamelijk kort, en reikend tot boven de ogen. Schaargebit
 • Staart: laag gedragen, het onderste derde deel iets omhoog gebogen. Bij de jacht kan de staart licht gekruld over de rug worden gedragen. Hij moet tot aan de sprong reiken.
 • Voeten: rond, goed gesloten, met sterk nagels.
 • Beharing: de hoogbenige variëteit heeft een dikke, tamelijk stugge en glanzende vacht, terwijl de laagbenige variëteit een korte, sterke, gladde en glanzende vacht heeft.
 • Schofthoogte: hoogbenige honden: 55 - 65 cm; laagbenige honden: 45 - 50 cm.

Aard

 • Veelzijdig
 • Temperamentvol tijdens jeugd
 • Onvermoeibaar tijdens jeugd
 • Geestelijk volwassen met 2 a 3 jaar
 • Aanhankelijk
 • Geduldig met kinderen
 • Wantrouwig tegen vreemden
 • Intelligent
 • Leren makkelijk
 • Zelfstandig
 • Kan goed met andere honden opschieten
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.