Gladharig Fox TerrierRasgroep

Terriers

Gladharig Fox Terrier

Beschrijving

Van de Fox Terrier bestaat een gladharige- en een draadharige variant. Hoewel qua aard en vorm gelijk, zijn het verschillende rassen die door de andere beharingsstructuur een ander silhouet vertonen. De naam terrier is afgeleid van het Latijnse woord terra, dat "aarde" betekent en slaat op de taak die dit ras moest verrichten. De Fox Terrier moest ongedierte bestrijden en de vos uit zijn hol drijven. De Gladharige Fox Terrier is volgens velen de beste terrier voor deze taak. De Draadharige Fox Terrier is populairder dan de Gladharige. De Draadharige Fox Terrier komt voort uit de draadharige terriers uit de Britse steenkoolgebieden van Durham, Wales en Derbyshire. Pas in 1872 werd dit ras voor het eerst tentoongesteld. Het ras is uitstekend geschikt voor kinderen en vormt een ideale gezinshond.

Activiteit

De Fox Terrier is gek op snuffelen en vrij rondrennen. Hij jaagt graag achter ongedierte aan en is niet bang voor een gevecht, ondanks zijn vriendelijke aard. Vereist bijzonder veel lichaamsbeweging.

Verschijning

 • Algemeen: Vrolijke, levendige en actieve aanblik. Stevig geraamte en veel spierkracht. Snelheid en uithoudingsvermogen alswel symmetrie van de Foxhound moeten in dit ras terugkomen. Niet te hoog op de benen, maar meer zoals een ideaal jachtpaard. De rug is kort, droge lange nek zonder keelhuid.
 • Kleur: Wit moet overheersen. Gestroomde, rode of leverkleurige en leiblauwe vlekken zijn ongewenst.
 • Hoofd en schedel: Vlakke, tamelijk smalle schedel, zeer geringe stop en lange, stevige snuit. De bovenkant van de schedel moet bijna vlak zijn, licht hellend en naar de ogen toe geleidelijk smaller wordend. Een evenwichtig hoofd heeft een gelijke verhouding tussen snuit en schedel. Zwarte neus. De ogen zijn klein en liggen diep in het hoofd. Ze zijn donker van kleur en vertonen een vurige uitdrukking. Oren zijn knoporen. Schaargebit.
 • Staart: Vrij hoog aangezet, vrolijk gedragen, maar niet over de rug. De staart wordt gebruikt tijdens het werken met de hond en dient derhalve zeer sterk te zijn.
 • Voeten: Klein en rond. Stevige zool. De nagels zullen vanzelf kort afslijten wanneer de voorbenen welgevormd en recht zijn.
 • Beharing: Vlak, kort, hard en dicht.
 • Schofthoogte: maximaal 39 cm. Gewicht ongeveer 8 kg.

Aard

 • Eersteklas metgezel
 • Alert
 • Geschikt voor kinderen
 • Goed te trainen


Foto © Ria van Middelaar-Froma
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.