HavanezerRasgroep

Gezelschapshonden

Havanezer

Beschrijving

De Havanezer is buitengewoon intelligent en snel van begrip. Gehoorzaamheid is ze met weinig moeite bij te brengen en leergierig als ze zijn, vormen ze een charmant, hartelijk ras zonder enige sluwheid of valsheid. Havanezers zijn erg op menselijk gezelschap gesteld; ze vinden het heerlijk om als lid van het gezin opgenomen te worden. Het zijn echte kindervrienden en ze zijn speels en waaks. Ze passen zich goed aan bij andere honden en andere huisdieren. Vroeger werden ze vaak als circushondjes gebruikt vanwege hun grote leergierigheid. Op Cuba (hij dankt zijn naam aan de hoofdstad van Cuba, Havana) gebruikte men hem vaak als waakhond bij het vee; bij gevaar zijn ze moedig en niet bang. De vacht is zijdeachtig, lang en golvend. Deze moet regelmatig geborsteld worden om de schoonheid te behouden. Een dagelijkse borsetlbeurt van ca. 10 minuten is doorgaans voldoende. Bij veel Havanezers is de vacht in de overgang van puppy vacht naar volwassen vacht tijdelijk wat moeilijker en klit at meer. Eventueel kan de vacht (door een trimster) kort geknipt worden waardoor de verzorging tijdelijk wat gemakkelijker wordt. Hierdoor verliest hij wel zijn oorspronkelijke, langharige uiterlijk. Havanezers verharen niet en hebben van nature geen hinderlijke “honden-lucht”. Alleen als de hond vuil is moet hij gewassen worden met een hondenshampoo. Naspoelen met een crème-spoeling om het haar doorkambaar te maken. De oren en ogen moeten schoon en vrij gehouden worden van haren en vuil, dit kunt u eventueel door een trimster laten doen. De vachtkleuren varieren van wit, creme, goud tot havanabruin, zwart, grijs of een combinatie van deze. Hun lichaam is iets langer dan hoog. De toegestane schofthoogte is 21 tot 29 cm. Over de oorsprong van dit kleine ras verschilt men nogal van mening. De Cubanen echter geloven dat de zeevaarders van de Middellandse Zee, deze kleine hondjes, de Havanezers dus, meebrachten als welkomsgeschenk voor de "senoras". Deze kregen zo toegang tot de welgestelden. Daarna vond de Havanezer zijn weg weer terug naar Europa. In 1874 werd er in Nederland al melding gemaakt van een Havana-hondje. Daarna is het weer lange tijd afwezig geweest. In Amerika is het ras met behulp van Cubaanse honden weer opgebouwd. In 1982 kwamen er Havanezers uit Amerika naar Europa, sinds 1984 zijn ze ook weer in Nederland. De Havanezer behoort tot de Bichon groep, die uit zes rassen bestaat. Dat zijn: Bichon Frisé, Bolognezer, Coton de Tuléar, Havanezer, Leeuwhondje en de Maltezer. Al deze rassen hebben hun oorsprong in landen rond de Middellandse Zee.

Activiteit

De Havanezer heeft gemiddelde lichaamsbeweging nodig.

Verschijning

 • Algemeen: De Havanezer is een kleine, stevige hond. Het lichaam is iets langer dan hoog. met een diepe borst en een rechte rug. Ribben zijn goed gewelfd. De buik is licht opgetrokken. De benen zijn middelmatig kort.
 • Kleur: De vachtkleuren varieren van wit, creme, goud tot havanabruin, zwart, grijs of een combinatie daarvan.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd heeft een brede schedel. De schedel is licht gerond met een gemiddeld lange snuit en met een diepe stop. De ogen zijn groot, amandelvormig en donker gekleurd. De oren zijn gevouwen in plooien en voorzien van veel lang haar. Schaargebit.
 • Staart: Over de rug gebogen gedragen en met zeer veel lang haar bedekt.
 • Voeten: Ovaal.
 • Beharing: Zijdeachtig, lang en golvend.
 • Schofthoogte: 21 tot 29 cm.

Aard

 • Levendig
 • Intelligent
 • Gehoorzaam
 • Leergierig
 • Charmant
 • Hartelijk
 • Gek op kinderen
 • Moedig
 • Waaks
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.