Hollandse Herdershond LangharigRasgroep

Herdershonden en veedrijvers behalve de Zwitserse Sennenhonden

Hollandse Herdershond Langharig

Beschrijving

De Hollandse Herdershond is een oud Nederlands ras, dat omstreeks 1890 meer bekendheid kreeg. Sindsdien is ons ras in uiterlijk en karakter (wezenskenmerken) nagenoeg onveranderd gebleven. In vroegere eeuwen had men op het platteland bij de boeren en herders een veelzijdige hond nodig, een manusje van alles, dat weinig eisen stelde en aangepast was aan het harde bestaan van die tijd. De 'Hollander' behoort tot de hoedende herdershonden. Herders hebben eeuwenlang honden die hiervoor geschikt waren voor de fokkerij geselecteerd

Het bestand in Nederland wordt momenteel (anno 2009) geschat op 1500 kortharen, 600 langharen en 400 ruwharen.

De Hollandse Herdershond kent drie variëteiten, nl. de kort - , lang - of ruwhaar. Het enige wat de variëteiten onderscheidt is de vacht, de overige raspunten zijn hetzelfde. Het is een middelgrote, middelzware, flink gespierde hond van krachtige, evenredige bouw. De reuen worden 57 - 62 cm. hoog en wegen gemiddeld 28 kg. De teven worden van 55 - 6 0 cm. hoog en wegen gemiddeld23 kg. De kleuren variëren van zilver - tot goudgestroomd en bij de ruwhaar is ook blauwgrijs toegestaan

Activiteit

Geschikt voor vele takken van hondensport, bijv. Gedrag & Gehoorzaamheid, behendigheid, fly - ball, speuren, reddingshond, UV, en soms voor IPO, K.N.P.V.

Een actieve hond voor een actieve baas.

Verschijning

 • Algemeen: Middelgrote, niet te zware hond. Hij oogt krachtig, gespierd en symmetrisch. Het lichaam is tamelijk kort met niet te smalle doch diepe borst. Ribben zijn licht gewelfd. De rug is recht en sterk. De benen zijn middelmatig lang met flink bot. Niet te korte hals zonder keelhuid.
 • Kleur: meer of minder duidelijk uitgesproken stroming op bruine ondergrond (goudgestroomd), of wel op grijze grondkleur (zilvergestroomd). Stroming doorlopend over het gehele lichaam, ook in kraag, broek en staart.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is in de juiste proporties ten opzichte van de grootte van de hond. Het oogt droog en zeker niet grof. Het hoofd is gestrekt, de neusrug recht en evenwijdig met de schedel verlopend, weinig stop. De ogen zijn donkergekleurd, middelgroot, amandelvormig, enigszins schuin geplaatst. Zwarte neus, schaargebit, zwart masker geniet de voorkeur. De oren zijn eerder klein dan groot. In actie straf staand naar voren gedragen, hoog aangezet. Schaargebit.
 • Staart: In rust hangend met een lichte buiging. Lengte tot het hielbeen. in actie sierlijk opwaarts gedragen, nimmer krullend of zijwaarts vallend.
 • Voeten: Goed gesloten; teenleden gebogen. Zwarte nagels en elastische, donkere voetzolen.
 • Beharing: Over het gehele lichaam lange, rechte, liggende, grof aanvoelende beharing zonder krul of golving, met wollig onderhaar. Hoofd, oren, voeten, evenals achterbenen beneden het spronggewricht kort en dicht behaard. De achterzijde der voorbenen vertoont sterk ontwikkelde, naar onder in lengte afnemende beharing, de z.g. veer. Staart rondom overvloedig behaard. Geen franje aan de oren.
 • Verzorging: Af en toe borstelen is voldoende. Begin met de haargroei mee te borstelen bij de staart, dan de rug enz. en zo naar de kop toewerkend, daarna de buik en poten . Bij de langhaar kunnen klitten voorkomen. Pluk ze met de vingers voorzichtig uit elkaar of knip ze in de lengte door, daarna zijn klitten makkelijk uit te kammen. Lange haren tussen de tenen en aan de onderzijde van de voeten moeten weggeknipt worden.
 • Schofthoogte: Reu: 57 - 62 cm, Teef: 55 - 60 cm.

Aard

 • Aanhankelijk
 • gehoorzaam
 • volgzaam
 • waakzaam
 • zeer trouw en betrouwbaar
 • groot uithoudingsvermogen
 • actief
 • begaafd met de ware herdershondenaard.
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.