Hollandse Herdershond RuwharigRasgroep

Herdershonden en veedrijvers behalve de Zwitserse Sennenhonden

Hollandse Herdershond Ruwharig

Beschrijving

De Hollandse Herdershond is een oud Nederlands ras, dat omstreeks 1890 meer bekendheid kreeg. Sindsdien is ons ras in uiterlijk en karakter (wezenskenmerken) nagenoeg onveranderd gebleven. In vroegere eeuwen had men op het platteland bij de boeren en herders een veelzijdige hond nodig, een manusje van alles, dat weinig eisen stelde en aangepast was aan het harde bestaan van die tijd. De 'Hollander' behoort tot de hoedende herdershonden. Herders hebben eeuwenlang honden die hiervoor geschikt waren voor de fokkerij geselecteerd

Het bestand in Nederland wordt momenteel (anno 2009) geschat op 1500 kortharen, 600 langharen en 400 ruwharen.

De Hollandse Herdershond kent drie variëteiten, nl. de kort - , lang - of ruwhaar. Het enige wat de variëteiten onderscheidt is de vacht, de overige raspunten zijn hetzelfde. Het is een middelgrote, middelzware, flink gespierde hond van krachtige, evenredige bouw. De reuen worden 57 - 62 cm. hoog en wegen gemiddeld 28 kg. De teven worden van 55 - 6 0 cm. hoog en wegen gemiddeld23 kg. De kleuren variëren van zilver - tot goudgestroomd en bij de ruwhaar is ook blauwgrijs toegestaan

Activiteit

Geschikt voor vele takken van hondensport, bijv. Gedrag & Gehoorzaamheid, behendigheid, fly - ball, speuren, reddingshond, UV, en soms voor IPO, K.N.P.V.

Een actieve hond voor een actieve baas.

Verschijning

 • Algemeen: Middelgrote, niet te zware hond. Hij oogt krachtig, gespierd en symmetrisch. Het lichaam is tamelijk kort met niet te smalle doch diepe borst. Ribben zijn licht gewelfd. De rug is recht en sterk. De benen zijn middelmatig lang met flink bot. Niet te korte hals zonder keelhuid.
 • Kleur: zilver- en goudgestroomd. De stroming komt bij de ruwhaar - in tegenstelling tot de kort - en langhaar in het bovenhaar minder duidelijk tot uitdrukking.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is in de juiste proporties ten opzichte van de grootte van de hond. Het oogt droog en zeker niet grof. Het hoofd is gestrekt, de neusrug recht en evenwijdig met de schedel verlopend, weinig stop. De ogen zijn donkergekleurd, middelgroot, amandelvormig, enigszins schuin geplaatst. Zwarte neus, schaargebit, zwart masker geniet de voorkeur. De oren zijn eerder klein dan groot. In actie straf staand naar voren gedragen, hoog aangezet. Schaargebit.
 • Staart: In rust hangend met een lichte buiging. Lengte tot het hielbeen. in actie sierlijk opwaarts gedragen, nimmer krullend of zijwaarts vallend.
 • Voeten: Goed gesloten; teenleden gebogen. Zwarte nagels en elastische, donkere voetzolen.
 • Over het hele lichaam wordt een dichte, harde, warrelige beharing gewenst met, behalve aan het hoofd, wollig dicht onderhaar. De pels moet goed gesloten zijn. Boven- en benedenlip flink behaard (zogenaamde snor en baard), niet zacht, goed afstaand en ruige, afstaande wenkbrauwen. Het haar op de schedel en aan de wangen is minder sterk ontwikkeld. Staart rondom sterk behaard. Sterk ontwikkelde broek is gewenst.
 • Verzorging: De vacht van de ruwhaar behoeft over het algemeen weinig zorg. Een - à tweemaal kammen per week is voldoende. Honden met zachte vachten moeten wel regelmatig gekamd worden, anders kunnen klitten ontstaan. De ruwhaar moet tweemaal per jaar worden geplukt (getrimd). De vacht mag nooit worden geschoren, want dan blijven de dode haarwortels in de huid zitten. Dat kan tot gevolg hebben dat het vreselijk gaat jeuken, de nieuwe vacht moeilijker doorkomt en de structuur van de vacht verloren gaat De manier waarop dit plukken gedaan moet worden is uitgebreid beschreven in het boek 'Allemaal Hollanders'.
 • Schofthoogte: Reu: 57 - 62 cm, Teef: 55 - 60 cm.

Aard

 • Aanhankelijk
 • gehoorzaam
 • volgzaam
 • waakzaam
 • zeer trouw en betrouwbaar
 • groot uithoudingsvermogen
 • actief
 • begaafd met de ware herdershondenaard.
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.