Hollandse SmoushondRasgroep

Pinschers en Schnauzers, Molossers, Zwitserse Sennenhonden

Hollandse Smoushond

Beschrijving

Dit ras was vroeger (rond midden 19e eeuw) zeer populair in Nederland en bijzonder in Amsterdam. Het hondje werd in die tijd door de heer Abraas verkocht als "heren-stalhond" en werd in de volksmond "smousje" genoemd. Dit hondje werd destijds vooral gebruikt om stallen vrij te houden van ratten. Later werd dit hondje bekend als Hollands Smoushondje. Het ras beleefde telkens oplevingen, maar kwam nooit helemaal van de grond. Vanaf 1914-1918 werd druk gewerkt aan een heropbouw van het ras. Honden die destijds voor Smous doorgingen werden beoordeeld op uiterlijk en met de beste hondjes werd een fokprogramma gestart. Wat nu de precieze afkomst is van het hondje is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zitten er wel Engelse invloeden in dit ras. Na de Tweede Wereldoorlog bleek dat er bijna geen Smousjes meer waren overgebleven om mee verder te fokken. Vanaf 1974 werd actief begonnen met de wederopbouw van het ras. De rasvereniging doet zijn uiterste best om het fokprogramma in goede banen te leiden. Wees ervan bewust dat wanneer u interesse zou hebben in een Smousje, u zich verplicht om - wanneer de hond geschikt blijkt - te participeren in het programma. Als u een reutje neemt dan betekent dit dat u de reu ter dekking stelt. Heeft u een teefje, dan is een nestje niet geheel ondenkbeeldig.....Het zijn uiterst plezierige honden die met zachte hand goed zijn op te voeden.

Activiteit

De Smous is een beweeglijke hond. Veel beweging is vereist

Verschijning

 • Algemeen: De Hollandse Smoushond is een vrij kleine, vierkant gebouwde, ruige hond. Het is een levendige en beweeglijke hond, ongeveer even lang als hoog. Het lichaam is stevig, zonder grofheid of windhondachtigheid. Niet te diepe borst, ronde ribben, maar niet zodanig dat het lichaam tonvormig wordt. Buik is iets opgetrokken. De rug is recht. De voorbenen zijn recht met stevig bot. Schouders zijn steil. De achterbenen zijn matig gehoekt, met lage sprongen. De benen zijn erg gespierd. De hals is niet te lang doch zeer gespierd.
 • Kleur: Voorkeur is donker strogeel. Alle schakeringen van geel - mits eenkleurig - zijn ook toegestaan. De oren, snor, baard en wenkbrauwen mogen een tint donkerder zijn dan de rest van het lichaam.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is een kenmerk van de Smous. Het is van boven af gezien breed en kort. De schedel is rond en de stop is goed aangegeven, terwijl het voorhoofd gewelfd is. Dit mag echter niet zo sterk zijn dat het hoofd gaat lijken op de Griffon Bruxellois. De snuit is ongeveer eenderde van de afstand van de neuspunt tot de achterhoofdsknobbel. De snuit is vol met korte en stevige kaken. De lippen zijn zwart, dun en sluiten goed aan. De neus is zwart. De ogen zijn groot en rond. De expressie is vriendelijk en levendig. De oogranden zijn zwart. Tevens zijn de goed ontwikkelde lange en donkere wimpers zeer karakteristiek voor het ras. De oren zijn hoog aangezet, klein, dun, driehoekig van vorm en naar voren hangend langs de schedel. Bij voorkeur schaargebit.
 • Staart: Hoog aangezet en vrolijk gedragen. De staart mag lang zijn of ingekort worden (dit wordt gewoonlijk niet meer gedaan). De staart is niet bevederd en is rondom behaard.
 • Voeten: Rond en klein (kattevoeten) met zwarte nagels.
 • Beharing: Het gehele lichaam is bedekt met tamelijk lang (4 tot 7 cm) haar, hard en recht haar dat geen scheiding op de rug mag vormen. Op het hoofd is de beharing iets korter dan op de rest van het lichaam. Een kuif op het hoofd is fout. Aan de oren is de beharing fijner en zachter. De ogen moeten vrij zichtbaar zijn. Het haar mag tevens niet klitten en moet tweemaal per jaar geplukt worden. Ondervacht voldoende om goede bescherming te bieden tegen koud weer. Overigens komen soms terugslagen voor in een nest, waarbij de hondjes zachter en donzig haar hebben.
 • Schofthoogte: Reu: 37 - 42 cm, Teef: 35 - 40 cm

Aard

 • Vrolijk
 • Vriendelijk
 • Niet vechtlustig
 • Zacht
 • Levendig
 • Speels
 • Zeer aanhankelijk
 • Intelligent
 • Waaks
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.