Jack Russell TerrierRasgroep

Terriers

Jack Russell Terrier

Beschrijving

Uit de door dominee John “(Jack was zijn roepnaam) Russell voor de vossenjacht gefokte terriërs zijn de 2 rassen geheten Parson Russell Terrier en Jack Russell Terrier onstaan. Oorsprong van beide rassen is dus dezelfde, waardoor er nog steeds veel overeenkomsten tussen beide rassen zijn.

Heel belangrijk bij een Russell terriër is de spanbaarbaarheid van de borst. De omvang van het lichaam achter de ellebogen behoort ongeveer 40-43 cm te zijn. Naast correcte gebouwd hoort een Jack Russell terriër ook zeker over normale beenlengte, harde vacht en echt terriërkarakter te beschikken.

Rasstandaard
Voor de Jack Russell Terriër in Nederland was dat sinds 1992 de Australische standaard. In augustus 1999 volgde de nationale erkenning. De Jack Russell wordt sinds eind jaren '80 in een Voorlopig Register opgenomen en wordt gechipt (vroeger was dat getatoeëerd) door de Raad van Beheer. Op 17 november 2000 is de Jack Russell terrier (voorlopig) erkend door de FCI (het internationaal overkoepelend orgaan op hondengebied). Hierbij wordt ook de nieuwe (FCI) standaard gehanteerd. (FCI- standaard no. 345, 09-08-2004, GB). Vanaf die datum worden de Jack Russell terriers opgenomen in de bijlage G-0 van het NHSB. Op 1 januari 2003 is de Jack Russell Terrier definitief erkend door de FCI, en kan ook het internationaal kampioenschap behaald worden.

Activiteit

De Jack Russell Terrier heeft behoefte aan veel beweging.

Verschijning

 • Algemeen: De Jack Russell Terrier is een actieve, sterke en lenige werkhond met flexibel lichaam van middelmatige lengte. De borst is eerder diep dan breed. De onderkant van de borst bevindt zich qua hoogte in het midden tussen de grond en de schoft. Lichaam is iets langer dan hoog. Rechte rug. Vrij horizontale ribben vanaf de ruggengraat, die vlakker worden aan de zijden. Korte, sterke en goed gespierde lendenen. Schuinliggende schouders, niet te zwaar bespierd. Rechte voorbenen. Sterke en gespierde achterbenen. Sterke en droge hals.
 • Kleur: Wit MOET overheersen met zwarte en / of tankleurige aftekeningen. De tankleurige aftekeningen kunnen van de lichtste tot de warmste tankleur (kastanje) zijn.
 • Hoofd en schedel: Vlakke schedel van middelmatige breedte, die smaller wordt naar de ogen toe en overgaat in een sterke snuit met sterke kaken. De stop moet duidelijk aangegeven zijn. Lengte van de stop tot de neus moet iets korter zijn dan de afstand van de stop tot de achterhoofdsknobbel. Goed ontwikkelde kaakspieren. Zwarte neus. Kleine, donkere ogen met levendige en doordringende blik. De ogen mogen niet bol staan en de oogleden moeten goed sluiten. Knopoor of hangend oor, stevig en zeer beweeglijk. Sterke kaken en sterk schaargebit.
 • Staart: De staart mag in rust hangen. Wanneer de hond beweegt moet de staart rechtop staan.
 • Voeten: Rond, hard met stevige voetzooltjes. De voetjes zijn niet te groot en van gemiddelde breedte. Noch naar binnen noch naar buiten draaiend.
 • Beharing: Glad, broken of ruw. De vacht dient weersbestendig te zijn.
 • Schofthoogte: Reu en Teef: ideaal 25 - 30 cm.
 • Gewicht: 1 kg per 5 cm hoogte, dwz. een hond van 25 cm moet 5 kg wegen.

Aard

 • Aanhankelijk
 • Sportief
 • Stoutmoedig
 • Actief
 • Soms eigenwijs
 • Vriendelijk
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.