Karpatische Herdershond (Roemeense)Rasgroep

Herdershonden en veedrijvers behalve de Zwitserse Sennenhonden

Karpatische Herdershond (Roemeense)

Beschrijving

De Karpatische Herdershond of Carpatin is afkomstig uit Roemenië, waar hij gebruikt wordt voor het bewaken en beschermen van de schapenkuddes tegen dieren zoals wolven, beren, wilde honden en andere gevaren. De Karpatische Herdershond werd geselecteerd uit een ras dat in de Karpaten en het Donaugebied voorkwam. Gedurende eeuwen waren de voornaamste selectiecriteria het gebruik van die honden, namelijk zijn functie als kuddehoeder. Zijn karakter bleef tot op heden intact bewaard. De eerste rasstandaard kwam er in 1934 en werd in 2001 aangepast door de Roemeense kynologische club. Door de FCI werd dit ras in 2005 voorlopig erkend. Dit ras is vermoedelijk verwant aan de Sarplaninac en vertoont gelijkaardige uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen. De honden hebben een goede socialisatie nodig gezien hun aangeboren wantrouwen naar vreemden. Als ze goed gesocialiseerd worden met mensen, honden en andere dieren zijn het zeer aanhankelijke, maar toch zelfstandige en gezonde honden.

Activiteit

De Carpatin heeft veel beweging en aandacht nodig. Is niet geschikt op appartement.

Verschijning

Algemeen: grote hond, maar slank en beweeglijk, krachtig maar niet zwaar. Rechthoekig lichaam, diepe en brede borst, lange en licht schuine schouder. Breed en licht hellend kruis. Buiklijn iets opgetrokken. Sterke, gespierde nek. Reuen zijn duidelijk groter en forser dan teefjes. • Hoofd: De honden zijn van het Lupoide type (wolfachtig uiterlijk), dit in tegenstelling tot bv. de Kaukasische Herder, die van het Molosser type is, maar waar hij soms mee wordt verward. Amandelvormige, donker gekleurde ogen. Oren niet te groot, met afgeronde top, iets boven de ooglijn ingeplant, , hangend gedragen dicht tegen de kaak. Krachtig schaargebit. Matige stop. • Kleur: Lichte fawn gemengd met wildkleur (wolfsgrijs), meestal donkerder op de bovenzijde van het lichaam en wat bleker op de zijkanten van het lichaam. Witte aftekeningen komen voor op borst, hoofd en voeten, maar zijn bij voorkeur niet overheersend. • Staart: tamelijk hoog ingeplant, overvloedig behaard, zeer uitgesproken vlag. In rust wordt de staart laag gedragen, recht of licht gebogen • Vacht: Ruwe, dichte en rechte vacht. Dichte en zachte ondervacht. De vacht is uiterst weerbestendig. Op het hoofd en voorzijde van de benen korte beharing, op de rest van het lichaam middellang overvloedig haar. Langere haren op de achterzijde van de benen, de nek en de staart (met zeer duidelijke broek en vlag). • Schofthoogte: reu 65 – 73 cm Teef 59 – 67 cm

Aard

Wantrouwig tegenover vreemden Aanhankelijk naar eigen familie Waakzaam en moedig Zelfstandig Trouw Intelligent en leergierig
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.