Kaukasische HerdershondRasgroep

Herdershonden en veedrijvers behalve de Zwitserse Sennenhonden

Kaukasische Herdershond

Beschrijving

De Kaukasische Herdershond word ook wel Kavkazskaya Ovcharka genoemd. Ovcharka laat zich eigenlijk niet vertalen en betekent iets dat het midden houdt tussen herdershond en hond van de herder. De Kaukasische Herdershond is echter niet zozeer een drijver/hoeder, als wel een ras dat de kudden en de mensen zal beschermen. Het is niet helemaal duidelijk hoe het ras is ontstaan. Westerse schrijvers suggereren dat het ras zou zijn ontstaan uit kruisingen tussen Mastiff achtige honden die gekruist werden met herdershonden om een hond te fokken die bestand zou zijn tegen allerlei invloeden van buitenaf en een goede waker zou zijn van de kudden. Russische experts stellen echter dat het ras zichzelf zo'n 2,000 jaar geleden ontwikkeld heeft , met Tibetaanse honden als oorsprong. Toen deze honden de nomaden vergezelden op de tochten bleven de honden achter in het bergachtige gebied rond de Kaukasus. De hond heeft zich daar kunnen ontwikkelen zonder veel invloeden van buitenaf door de geisoleerde ligging van het gebied. Harde natuurlijke selectie zou uiteindelijk geleid hebben tot het ras zoals wij dat tegenwoordig kennen. De Kaukasische Herdershond is een magnifiek ras met uitzonderlijke karaktereigenschappen. Over het algemeen is dit ras gezond en kan het een leeftijd behalen van 12 jaar. Zoals alle grote honden is een onderzoek op HD gerechtvaardigd.

Activiteit

De Kaukasische Herdershond heeft flink beweging nodig en het liefste vervult hij een taak.

Verschijning

 • Algemeen: De Kaukasische Herdershond is een harmonieus gebouwde hond met uitzonderlijk krachtig lichaam. De verschijning laat zich het beste typeren als een "beer van een hond". De borst is breed en diep met goed gewelfde ribben. De buiklijn is iets opgetrokken. Brede, rechte en gespierde rug. De lendenen zijn sterk gespierd. De voorbenen zijn van voren gezien recht en parallel. Goed bone en goed gehoekt. De hals is krachtig, kort en matig gebogen. De hals laat met het lichaam een hoek van 30-40 graden zien.
 • Kleur: Een donkere, lichtere, zilver, roodachtige of geelachtige kleur grijs, met of zonder witte aftekeningen. Wit, creme, fawn, roodachtig-fawn, tan, roodachtig-tan met witte aftekeningen, gestroomd. De ondervacht is lichter gekleurd. Meestal heeft het hoofd een donker masker.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is massief, met brede schedel en sterk ontwikkelde jukbeenderen. De schedel en snuit lopen iets toe. Het voorhoofd is vlak, breed en horizontaal, en wordt verdeeld door een duidelijke voorhoofdsgroef. Stop is matig aangegeven en verloopt niet abrupt. De snuit is korter in lengte dan het voorhoofd en loopt toe in een grote, brede en zwarte neus. Een bruine neus is toegestaan bij witte en licht fawn gekleurde honden. Dikke, droge en goed aangesloten lippen. De ogen zijn donker bruin van kleur, middelgroot en ovaal van vorm. Ze zijn diep liggend en hebben zwarte oogranden. De oren zijn hoog aangezet en hangen vlak langs het hoofd. Tanggebit.
 • Staart: De staart is hoog aangezet en hangt tenminste tot aan de sprongen. Als de hond alert is zal de staart hoger worden gedragen en meestal in sabelvorm.
 • Voeten: De voeten zijn groot en ovaal van vorm. Compact met stevige voetzooltjes.
 • Beharing: Er is sprake van een dubbele vacht. Een goed ontwikkelde ondervacht en een rechte, iets afstaande bovenbeharing die bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf. Op de snuit. voorhoofd en de voorzijde van de benen is de beharing korter. Bovenop het hoofd is de beharing langer en staat iets af. Overigens zijn er verschillende haarlengten.
 • Schofthoogte: Reu: minimaal 65 cm (voorkeur 69-85 cm), Teef: minimaal 62 cm (voorkeur 65-75 cm)

Aard

 • Eigen wil
 • Evenwichtig
 • Gelijkmatig temperament
 • Wantrouwend tegenover vreemden
 • Beschermer
 • Kan goed verschil inschatten tussen goed en kwaad
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.