Lagotto Romagnolo



Rasgroep

Retrievers en waterhonden

Lagotto Romagnolo

Beschrijving

De Lagotto Romagnolo is nog een zeldzame verschijning op hondenshows. De laatste tijd echter komt dit ras steeds meer in de belangstelling te staan. Dit wordt mede veroorzaakt door zijn prettige karakter. Men zou de Lagotto al kennen vanaf de 17e eeuw in de moerasgebieden van de buurt van Romagna (gebergte in de buurt van Rimini) en in de lagunen van Comacchio. De honden dienden daar als begeleiders van Vallaroli die zich onder meer bezig hielden met de waterjacht. De Lagotto was een uitstekende apporteur van waterwild. Ook hielden de Vallaroli zich destijds bezig met het zoeken naar truffels. Aan het einde van de 19e eeuw vielen de moerassen droog en verviel daarmee de apporterende taak van de honden. Vanaf dat moment werden de honden gespecialiseerd in het zoeken naar truffels. Truffels zijn zakjeszwammen die nog steeds als delicatesse worden gezien en erg duur zijn. Rond 1920 werd de eerste aanzet gevormd voor de fokkerij van honden die werkelijk in te zetten zouden zijn als truffelhond. Welke rassen precies zijn ingekruist om te komen tot de huidige Lagotto is niet geheel duidelijk. De Lagotto is een zuiver overervend ras geworden. De Lagotto heeft een goede neus, maar het ontbreekt de hond aan jachtpassie. Dat maakt het wandelen tot een plezierige bezigheid, omdat de Lagotto niet bij iedere geur ontsnapt! De Lagotto is een plezierige hond, die bovendien redelijk oud wordt, gemiddeld zo'n 15 jaar.

Activiteit

De Lagotto heeft goede beweging nodig.

Verschijning

 • Algemeen: De Lagotto is niet al te groot met een mooi in verhouding gebouwd lichaam. Het lichaam oogt vierkant, want de hond is bijna even hoog als lang. De ruglijn is recht terwijl de rug ook sterk en recht is. Goed ontwikkelde borstkas, reikend tot aan de ellebogen. De voorbenen zijn verticaal met lange schouderbladen die goed naar achteren geplaatst zijn. De voorbenen zijn goed gespierd. De achterbenen hebben goed gespierde dijbenen. De hals van de Lagotto is sterk en gespierd en vrij van enige keelhuid. De lengte van de hals is net iets minder dan de lengte van het hoofd.
 • Kleur: Vuilachtig wit, wit met bruine of oranje vlekken, bruingevlekt, eenkleurig bruin (in verschillende tinten) en een-kleurig oranje. Nooit zwart, zwart-wit of grijs. Soms hebben de dieren een bruin of donkerbruin masker.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is matig groot. De lengte van het hoofd is ongeveer 4/10 van de schofthoogte. De schedellengte is minstens 50% van de totale lengte van het hoofd. De snuit lengte is 2/10 minder dan de lengte van de schedel. De schedel is breed en van opzij gezien moet de schedel langer zijn dan de snuit. De stop is niet duidelijk gemarkeerd.De snuit is vrij breed met recht neusprofiel. De neus heeft goed geopende neusgaten. De ogen zijn vrij groot en rond en zijn ver uitelkaar geplaatst. De oogkleur varieert naar gelang de vachtkleur van oker tot licht of donker bruin. De Lagotto heeft een alerte uitdrukking. Middelmatig grote oren, goed in verhouding tot het hoofd, driehoekig van vorm met geronde tippen. De oren hangen of worden iets opgetrokken als de hond alert is. De beharing op de oren is iets minder gekruld, en mag zeker niet kort zijn! Goed ontwikkeld schaargebit. Een lichte ondervoorbeet is acceptabel.
 • Staart: De staart is noch te hoog noch te laag aangezet en loopt toe naar het einde. Wanneer de staart naar beneden getrokken wordt zal de staart net tot aan de sprong reiken. Wanneer de hond actief is of aan het werk is zal de staart over de rug gedragen worden maar nooit gekruld.
 • Voeten: De voorvoetjes zijn iets gerond, compact, met goed gebogen tenen. Sterke en gebogen nagels. Goed gepigmenteerde voetzooltjes. De achtervoetjes zijn iets ovaler dan de voorvoetjes, terwijl de tenen niet zo gebogen zijn.
 • Beharing: Wollig krulhaar, dat niet in strengen mag vallen. Sterk gekruld bovenhaar, ringvormig gebogen met zichtbaar onderhaar. De kroesneiging moet gelijkmatig over het lichaam zijn verdeeld, behalve op het hoofd. Op het hoofd zijn de krullen losser en vormen zij wenkbrauwen, een snor en baard. Dek- en onderhaar is waterafstotend. Let bij de vacht op vervilting! De vacht dient goed onderhouden te worden.
 • Schofthoogte: Reu: 43 - 48 cm (ideaal 46 cm), Teef: 41 - 46 cm (ideaal 43 cm)
 • Gewicht: Reu: 13 tot 16 kg, Teef: 11 tot 14 kg.

Aard

 • Slim
 • Ongecompliceerd
 • Aanhankelijk
 • Zeer gehecht aan zijn baas
 • Gemakkelijk te trainen
 • Goede waakhond
 • Houdt van gezelschap
 • Geen jachtpassie
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.