LeeuwhondjeRasgroep

Gezelschapshonden

Leeuwhondje

Beschrijving

Het Leeuwhondje is een zeer oud exclusief tot de Bichon-groep behorend gezelschapshondje. Stamt uit de landen rond de Middellandse Zee. Vanaf de vroege middeleeuwen is het Leeuwhondje reeds op talrijke afbeeldingen te zien. In de kathedraal van Amiens in Frankrijk zijn twee Leeuwhondjes in steen uitgehouwen. Bekend is dat deze in de 15e eeuw zeer geliefde hondjes aan het Florentijnse hof aan de achterzijde werden geschoren en door de hofdames als "voetwarmertje" onder hun lange rokken gebruikt werden. Rond 1550 heeft Conrad Gesner in Zwitserland in een boek - dat als een van de oudste boeken over honden wordt beschouwd - geschreven over Windhonden en een Leeuwhondje. Het ras was lange tijd sterk in trek bij adel en geestelijkheid, tot het in de vergetelheid raakte. Een Belgische fokster heeft deze kleine innemende en levendige gezelschapshond met veel moeite teruggefokt. Leeuwhondjes zijn intelligente, levendige en aanhankelijke gezelschapshondjes. Zij hebben een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 14 jaar. Ze zijn, net als alle Bichon-rassen, lief voor kinderenen kunnen ook met andere huisdieren goed overweg. Daardoor is het een heel aantrekkelijke gezinshond. Typerend voor het ras is het voor de tentoonstelling vereiste leeuwmodel, waardoor de hond op een klein leeuwtje lijkt. De schouderhoogte ligt tussen de 25 en 35 cm. Het Leeuwhondje onderscheidt zich van de andere Bichon-rassen door zijn uitstekende lichaamsverhoudingen en zijn vacht. Deze is in alle kleurvariaties toegestaan. De lengte is ongeveer 15-20 cm en is eenvoudig te onderhouden. Het is een zijdeachtige, lichtgolvende mozaikvacht. Door deze regelmatig te kammen en borstelen kan men deze enkele vacht van loszittend haar ontdoen. Men heeft geen last van haren in huis. Het ras is in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavie populaider dan in Nederland. Echter de laatste jaren neemt de belangstelling voor het Leeuwhondje hier ook toe en krijgt hij de waardering die hij gezien zijn lichaamsvorm en afmeting en vooral het fijne karakter zeker verdient

Activiteit

Het Leeuwhondje past zich gemakkelijk aan een stadsleven aan. Het speelt en stoeit graag.

Verschijning

 • Algemeen: Het Leeuwhondje ziet er bijzonder uit wanneer zijn vacht geknipt is in het leeuwentoilet. Het ras lijkt zo op een miniatuur leeuw. Het lichaam is kort, met voldoende diepe borst en goed gewelfde ribben. De benen zijn lang met fijn bot. Tamelijk lange hals.
 • Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan, zowel effen als bont. Meest gezochte kleuren zijn wit, zwart en citroenkleurig.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is kort en met naar verhouding een tamelijk brede schedel. De snuit is middelmatig lang en spits. Zichtbare stop. De ogen zijn groot en rond, donker van kleur en met een intelligente uitdrukking. De oren zijn hangend. Schaargebit.
 • Staart: Middelmatig lang en geschoren, op een bosje aan het uiteinde na.
 • Voeten: Rond en klein.
 • Beharing: De lengte is ongeveer 15-20 cm en is eenvoudig te onderhouden. Het is een zijdeachtige, lichtgolvende mozaikvacht.
 • Schofthoogte: Reu en Teef: 25 - 35 cm.

Aard

 • Intelligent
 • Levendig
 • Aanhankelijk
 • Vrolijk
 • Innemend
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.