Louisiana Catahoula LeoparddogRasgroep

niet door de FCI erkende rassen

Louisiana Catahoula Leoparddog

Beschrijving

De Catahoula is een afstammeling van een kruising met de Bas Rouge, de hedendaagse Beauceron. Hij is genoemd naar een moerasgebied “The Parish of Catahoula”wat mooi water betekent . Dit moerasgebied ligt in het noordoostelijk gedeelte van Louisiana een woongebied waar de kinderen eerder met de boot dan wel met de bus naar school gaan.

De Louisiana Catahoula Leoparddog is een middel tot middelgrote hond. De Catahoula is een goed gespierde en krachtige hond maar mag niet lomp overkomen. Het zijn bijzondere lenige honden met een groot uithoudings- vermogen.

Activiteit

Ze zijn graag buiten en hebben veel beweging nodig
En een consequente baas is nodig

Verschijning

De Louisiana Catahoula Leoparddog is een middel tot middelgrote hond.
De Catahoula is een goed gespierde en krachtige hond maar mag niet lomp overkomen.
Het zijn bijzondere lenige honden met een groot uithoudings- vermogen.
De vacht moet kort tot gemiddeld van lengte zijn.
Zij hebben een brede schedel met goed ontwikkelde wangen en een goed gedefinieerde stop.
Kort tot gemiddelde lengte hangende oren van gemiddelde formaat.
De staart loopt mooi door vanaf de ruglijn. Hij is dikker aan de basis en loopt taps af naar het einde toe. Een staart van de juiste lengte reikt tot de hak van de hond.
Opvallend zijn de glasogen welke je doordringend kunnen aankijken. In de ras- standaard geeft men aan glasogen voorkeur alhoewel de ogen alle kleuren of kleurcombinaties mogen hebben.
De schofthoogte van een reu ligt tussen de 56 – 66 cm. met een gewicht van 20 – 23 kg.
Bij de teef ligt de schofthoogte tussen de 51 – 61 cm. en het gewicht bedraagt van 18 – 23 kg.Het gewicht van dit ras kan variëren van 22 kilo tot 40 kilo. Als de verhouding maar klopt.
Catahoula’s hebben bijzonder veel variaties in kleur en aftekening. Alle kleuren of kleuren combinaties zijn mogelijk. De kleuren die voorkomen zijn: Blue Merle, Red Merle, Patchwork, red & Tan, Black& Tan, Grey & tan, Liver& tan , solid red, solid brown, solid black, Black& Brindle, red& brindle en Yellow. Veel wit, meer dan 70% is niet gewenst, mede doordat veel er doofheid en blindheid voor komt bij witte Catahoulas. Dit veelal door het fokken van Merle x Merle.
De Catahoula is gevoelig voor HD, oogziekte en doofheid. Door de merle factor, welke deze honden dragen, is wel enig inzicht vereist van kleurenkennis bij de fokker om doofheid en "mis"vormen van het pupil te voorkomen.
Een goede fokker houdt hier ter dege rekening mee zodat de nakomelingen vrij of zo goed als vrij zijn van deze erfelijkheid. Zo sluit een goede fokker ook de kans op HD uit. Reden te meer dus om ook voor dit ras een gedegen fokker te selecteren.

Aard

 • Energiek
 • Intelligent
 • leergierig
 • werklustig
 • assertief
 • beschermend
 • waakzaam
 • lief
 • speels karakter
 • Rustig in huis mits voldoende beweging
 • Nieuwsbrief Doggy.net

  De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

  Schrijf je in
  Over Doggy.net

  Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.