LundehundRasgroep

Spitzen en Oertypen

Lundehund

Beschrijving

De Noorse Lundehund komt oorspronkelijk ut Noorwegen. "Lunde" betekent in de Engelse taal "puffin" waar eigenlijk moeilijk een vertaling van te geven is. To puff betekent bijvoorbeeld o.a. uitblazen.... Tegenwoordig bestaat een andere verklaring voor de naam. Puffin is de Engelse naam voor een vogelsoort die in het Nederlands "Papegaaienduiker" genoemd wordt. De Lundehond werd/wordt voor de jacht op dit soort zeevogels gebruikt. Deze vogels nestelen op klippen en de uitzonderlijke wendbaarheid en souplesse van de Lundehond komen hem daar zeer van pas. Deze hond zou waarschijnlijk afstammen van de Varanger uit Rusland die 5,000 jaar geleden leefde. De Lundehund heeft de IJstijd overleefd en bestaat dus reeds lang. Dit ras heeft enkele zeer bijzondere raskenmerken, zoals 6 tenen aan de voeten, de mogelijkheid om oren te sluiten, het hoofd dat helemaal achterover kan buigen over de schouders, en voorbenen die helemaal opzij kunnen buigen. Deze eigenschappen heeft dit hondje tot een goede jager gemaakt, een vaardigheid die de mens tot dienst heeft gestaan voor honderden jaren. De Lundehund ziet men nog niet veel in Nederland. Het is een prettig hondje.

Activiteit

De Lundehund is erg actief en is gek op beweging.

Verschijning

 • Algemeen: De Lundehund is een rechthoekige hond, klein en relatief lichtgebouwd. Er is een duidelijk verschil tussen reutjes en teefjes. De rug is recht en sterk met licht aflopende croupe. De borst is middelmatig breed, maar relatief diep. De ribben zijn goed gewelfd, zonder vatvormig te worden. De buiklijn loopt iets op. De voorbenen zijn niet erg gehoekt en vrij recht. De achterbenen zijn matig gehoekt met sterke dijen en erg bespierd.
 • Kleur: Rood-bruin tot vaalbruin met in meer of mindere mate zwarte haarpunten. Tevens zwart of grijs. Alle kleuren met witte aftekeningen. Ook wit met zwarte aftekeningen. De volwassen hond heeft meestal meer zwart in de bovenvacht dan de jonge hond.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is middelgroot en wigvormig. De stop is niet scherp maar wel aanwezig. De wigvormige snuit is middelmatig lang, de neusrug iets convex lopend. De ogen hebben een bruine rand om de pupil, lopen iets schuin toe en zijn niet erg duidelijk zichtbaar in het hoofd. De oren zijn driehoekig van vorm en middelgroot. Ze zijn breed aan de aanzet en worden rechtopstaand gedragen en zijn zeer beweeglijk. Er is iets bijzonders aan de oren in die zin dat de hond de oren als het ware kan "afsluiten". Het gebit mist dikwijls de premolaren aan beide kanten.
 • Staart: De staart is hoog aangezet, is niet te lang, eerder kort met dichte beharing. De staart wordt in een ring gedragen, hangend of licht over de rug gedragen. Niet echter zo strak opgerold als de Buhund of Elandhond.
 • Voeten: De voetjes zijn zeer speciaal bij dit ras, omdat de hondjes voeten hebben met minimaal 6 tenen. De voorvoeten moeten minimaal 5 tenen hebben die steun geven aan de hond, terwijl de achtervoeten met minimaal 4 tenen support moeten geven aan de hond. Op elke voorvoet bevinden zich acht voetzooltjes, terwijl de achtervoeten er zeven hebben. De voeten zijn ovaal van vorm en buigen iets naar buiten toe.
 • Beharing: Dikke, dichte, ruige en korte bovenvacht met een zachte ondervacht. De beharing is korter op de hoofd en voorkant van de benen. Rond de hals en de achterkant van de dijbenen is de beharing rijker. Ook op de staart is de beharing dicht, zonder echter een vlag te vormen.
 • Schofthoogte: Reu: 35-39 cm, Teef: 32-36 cm

Aard

 • Energiek
 • Houdt van gezelschap
 • Goede jager
 • Rustig
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.