MioriticRasgroep

Herdershonden en veedrijvers behalve de Zwitserse Sennenhonden

Mioritic

Beschrijving

De Mioritic wordt gehouden als multi inzetbare gebruikshond in de Karpaten, waar vele wilde dieren ook tegenwoordig nog in het wild leven. Het ras kent vele fans in Roemenie vanwege zijn enorme, imponerende verschijning. De mioritic is een excellente herder, onomkoopbare waakhond en een geweldige kameraad. Mits goed gesocialiseerd en opgevoed is de mioritic een fantastisch, leergierige en intelligente hond.

Een grote hond maar niet lomp of zwaar, imposant en spectaculair uiterlijk. Het haarkleed is overal lang, ook op het hoofd.

Activiteit

Past zich aan het tempo van de baas aan.

Verschijning

Algemeen: goed ontwikkeld, sterk gespierd lichaam, lange rechte, sterke rug met rechte top-line, niet te lange, brede borst, buik iets opgetrokken, goed gewelfde ribben, sterke benen met goede bespiering.

Kleur: Piebald, de basiskleur moet wit zijn met zwarte of grijze platen, ook geheel wit of grijs is toegestaan.

Hoofd en schedel: bijna parallelle lijnen voorsnuit en schedellijn, matige stop

Ogen: middelmatig groot, amandelvormig oog, de kleur is hazelnoot, donker bruin of iets lichter, nooit geel. Goed gepigmenteerde oogleden, kalme en intelligente expressie.

Oren: relatief hoog aangezette ogen, in een “V” met een lichtjes afgeronde tip, los naast de wangen hangend

Gebit: krachtig schaargebit

Nek: breed en sterk

Staart: hoog aangezette staart, in rust naar beneden hangend tot op de sprong of iets lager, in actie hoger gedragen met tip ietsjes omhoog

Voeten: ovaal, massief, goed gebogen en aaneensluitend, nagels grijs

Beharing: een overvloedige haarkleed op lichaam en hoofd met een minimum lengte van 10 cm., ondervacht is zacht, bovenvacht hard, het haar aan de benen is korter, de staart is goed bevederd

Schofthoogte: reuen min. 70 cm. en teven min. 65 cm., gewicht in proportie met de grootte

Beweging: harmonieuze, vrij, goed coördineert, sterk, krachtig en zonder moeite, prima in balans.

Huid: dik, goed aansluitend en gepigmenteerd

Aard

Temperament: kalme en stabiele hond, goede herder, heel erg moedig en efficiënte vechter tegen roofdieren zoals beren, wolven en lynxen. Zal zonder mankeren huis en haard verdedigen tegen indringers. Een mioritic is bijzonder gek op kinderen en voor een dergelijke grote hond gaat hij erg lief en zorgzaam met ze om!
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.