Old English SheepdogRasgroep

Herdershonden en veedrijvers behalve de Zwitserse Sennenhonden

Old English Sheepdog

Beschrijving

De Old English Sheepdog wordt ook wel Bobtail genoemd, vanwege het ontbreken van een staart. Het is een van de oudste Herdershondenrassen van Engeland waarvan de afkomst onduidelijk is. Wellicht ontstond hij in Engeland door kruising van de Briard en de Russische Owcharka. De eerste rasvereniging werd in 1888 in Engeland opgericht en de standaard is in de loop van de tijd weinig veranderd. Het ras werd gebruikt als beschermer van de kudden en later als veedrijver en als schapenhoeder. Later werd het ras verdrongen door de Border Collie die kleiner en dus goedkoper was. Tegenwoordig wordt het ras vooral gebruikt als gezinshond vanwege zijn prettige karakter.

Activiteit

De Bobtail is gek op spelletjes en beweging.

Verschijning

 • Algemeen: De Bobtail is een krachtige verschijning, en symmetrisch gebouwd. Over het gehele lichaam is de hond weelderig behaard. Het lichaam is kort en gedrongen, en enigszins overbouwd, hetgeen wil zeggen dat de ruglijn gedeeltelijk oploopt. Ribben goed gewelfd. Diepe en ruime borstkas. Benen zijn middelmatig lang en zwaar van bot. Vrij lange hals, sterk en sierlijk gebogen.
 • Kleur: Elke tint van grijs, blauw, grauw. Lichaam en achterhand solide van kleur met of zonder witte sokjes. Hoofd, nek, voorhand en onderbuik zijn wit, met of zonder aftekeningen. Bruin is ongewenst.
 • Hoofd en schedel: De schedel is ruim en tamelijk vierkant en bodendien goed in verhouding tot de grootte van het lichaam. Tamelijk lange en vierkante snuit met een duidelijke stop. De delen boven de ogen zijn goed gewelfd en met weelderig haar bedekt. Kaken tamelijk sterk, lang en afgeknot. Zwarte en grote neus. De ogen staan ruim uit elkaar en zijn donker of walleyed, hetgeen wil zeggen 1 bruin en 1 blauw oog. Twee blauwe ogen zijn aanvaardbaar, terwijl lichte ogen minder wenselijk zijn. Kleine, hangende oren die plat tegen het hoofd worden gedragen. Sterke kaken met volmaakt en regelmatig schaargebit.
 • Staart: Gecoupeerd: volledig gecoupeerd.
  Ongecoupeerd: onopvallend wanneer de hond staat.
  Laag aangezet. Nooit gekruld of over de rug gedragen, en zonder duidelijke knik.
  Goed behaard met overvloedige hard gestructureerde vacht.
 • Voeten: Klein, stevig en rond. Tenen goed gebogen. Dikke voetzolen. Wolfsklauwen dienen verwijderd te worden.
 • Beharing: Overvloedig, met harde structuur, niet glad maar ruig en vrij van krul. Dichte, weersbestendige ondervacht. Hoofd, hals en schedel zijn goed bedekt met haar, oren echter matig. Achterhand is zwaarder behaard dan de rest van het lichaam.
 • Schofthoogte: Reu minimaal 61 cm, Teef: minimaal 56 cm.

Aard

 • Schrander
 • Evenwichtig
 • Moedig
 • Niet vechtlustig
 • Goede bewaker
 • Kindervriend
 • Trouw
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.