OtterhoundRasgroep

Lopende Honden, Zweethonden en verwante rassen

Otterhound

Beschrijving

De Otterhound is een oud Engels ras dat evenals de andere Engelse Lopende honden afstamt van de Chien de Saint-Hubert. Hoe oud het ras precies is is niet bekend. Waarschijnlijk werd vroeger Griffon bloed ingekruist en later ook nog de Harrier en de Bloedhond. De precieze afkomst is onduidelijk. De koning van Engeland Jan zonder Land (1199-1216) had een pack Otterhounds in gebruik. De Otterhound werd gebruikt voor de jacht te water en op land en in bijzonder op de otter. Toen de jacht op otters verboden werd dreigde het ras bijna uit te sterven. Gelukkig hebben fokkers in Engeland ervoor gezorgd dat dit unieke ras bewaard bleef. In 1900 kwam de Otterhound voor het eerst naar de USA. Het ras heeft een bijzondere vacht en vliezen tussen de tenen. De Otterhound is een aantrekkelijke hond met een prettig karakter. Beweging is echter een vereiste om de hond in goede conditie te houden. Tevens dient men te bedenken dat Otterhounds graag hun eigen stem horen.

Activiteit

De Otterhound heeft erg veel beweging nodig. Bovendien is een omheinde tuin een noodzaak gezien het karakter van de Otterhound.

Verschijning

 • Algemeen: De Otterhound is een grote hond die kracht en waardigheid uitstraalt. De borst is diep en reikt tot de ellebogen. Ribben zijn goed ontwikkeld en gewelfd. Kort en sterk kruis. De ruglijn is recht van de schouders tot de staartaanzet. De schouders zijn krachtig. Matige hoekingen aan schouders en ellebogen. De voorbenen zijn van zwaar bone en recht. De achterbenen zijn goed bespierd. Hubertusklauwen worden meestal verwijderd. De nek is krachtig en loopt vloeiend over in de schouderpartij. Voldoende lengte om de hond een spoor te laten volgen zonder moeilijkheden. Een weinig keelhuid is toegestaan.
 • Kleur: Alle hound kleuren zijn toegestaan.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is groot, redelijk smal en goed bedekt met haar. Het hoofd zal 28 tot 32 cm lang zijn bij een hond met 62 cm schofthoogte. De schedel en snuit is daarbij ongeveer even lang. De schedel is lang gewelfd. De snuit is vierkant zonder oplopende neus. Goed aangegeven stop. Krachtige kaken met stevige lippen. Grote, donkere neus met goed geopende neusgaten. De ogen zijn vol van expressie en vertonen slechts een lichte haw. De oren zijn lang, hangen gevouwen in een plooi langs het hoofd en zijn goed bedekt met haar. De punt van de oren moet zeker de neuspunt raken. Aan een tanggebit wordt de voorkeur gegeven.
 • Staart: Hoog aangezet en lang, reikend tot de sprong. De staart is dikker bij de staartaanzet, en loopt uit in een punt. Goed bevederd. Wanneer de hond in rust is hangt de staart meestal naar beneden. Wanneer de hond alert is wordt de staart in een boog gedragen, echter nooit over de rug.
 • Voeten: Groot, breed en compact wanneer de hond staat. De voeten moeten echter goed kunnen spreiden bij beweging. Dikke voetzolen en goed gebogen tenen. De Otterhound heeft vliezen tussen de tenen.
 • Beharing: De vacht is een van de belangrijkste kenmerken van de Otterhound. De structuur en kwaliteit van de vacht is belangrijker dan lengte. De bovenvacht is dicht, ruw, ruig en weersbestendig. Het haar kan op het hoofd en de onderkant van de benen zachter zijn. De gemiddelde lengte is 5 tot 10 cm op de rug, en korter op de benen. De ondervacht is water-afstotend en van kort wollig enigszins olieachtig haar, hoewel dit in de zomermaanden niet zo hoeft te zijn. De oren zijn goed bedekt met haar en ook de staart is goed bevederd. De Otterhound wordt natuurlijk geshowd en een werkende hond mag in jacht vacht worden voorgebracht.
 • Schofthoogte: Reu: ongeveer 64 cm, Teef: ongeveer 62 cm

Aard

 • Zelfstandig
 • Schrander
 • Trouw
 • Vriendelijk
 • Lief voor kinderen
 • Gelijkmatig humeur
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.