Oud Duitse HerdershondRasgroep

niet door de FCI erkende rassen

Oud Duitse Herdershond

Beschrijving

De Oud Duitse Herdershond is een ras dat nog niet erkend wordt. Langharige Duitse Herders komen vrij vaak voor in. In 20% van de gevallen zijn pups in een nest langharig. Dit komt doordat bij de ontwikkeling van de Duitse Herdershond honden werden gebruikt die langharig waren. Echter: de Oud Duitse Herdershonden worden bewust gefokt op beharing alsmede de rechte, niet aflopende rug. De Oud Duitse Herdershond zou sterker zijn dan de Duitse Herdershond en zou minder problemen hebben met rug en heupen. Het gangwerk van dit ras straalt een enorme veerkracht en elegantie uit. Het zijn zeer veelzijdige en plezierige honden die veel fijne gedragseigenschappen nog in zich dragen.

Activiteit

De Oud Duitse Herdershond heeft veel beweging nodig en kan goed getraind worden voor allerlei doeleinden.

Verschijning

 • Algemeen: De Oud Duitse Herdershond heeft een edel voorkomen en straalt verstand en kracht uit. De hond is sterk en goed in verhoudingen gebouwd. Zijn gang is moeiteloos en trots. Juist het gangwerk si een van de karakteristieken van dit sterke ras. Bij het gaan beslaat de hond veel grond en neemt grote stappen met zowel voor- als achterbenen. De gewrichten en spieren zorgen ervoor dat de gang elastisch en ritmisch kan zijn. Het lichaam is solide met brede en sterke rug. Een aflopende rug is een absolute fout bij dit ras! Naast het gangwerk is juist de rechte rug een van de belangrijkste raskenmerken van de Oud Duitse Herdershond. Stevig bone en goed bespiering. Diepe en brede borst. Schouderbladen zijn lang en schuin geplaatst. Bovenarm staat in een rechte hoek met het schouderblad. De achterhand is van opzij gezien breed met goed bespiering. Middenvoet is sterk en kort. De hals is sterk en gespierd, betrekkelijk lang en licht gebogen.
 • Kleur: Diverse kleurnuances zijn toegestaan. Nuances van zwart met bruin, goudbruin, roodachtig bruin, zilver en creme. Ook mogelijk zijn diverse nuances van goud, zilver, rood, donker bruin, donker grijs en donker zwart. Een witte aftekening op de borst alsmede kleine aftekeningen op de tenen zijn toegestaan.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is breed en edel, licht gewelfd en goed in verhouding tot de rest van het lichaam. De schedel is ongeveer zo breed als zij lang is. De stop is matig aangegeven. De snuit loopt licht schuin af naar de neuspunt toe en donker van kleur. De lengte van de snuit is gelijk aan die van het voorhoofd. De snuit mag niet te smal of te scherp zijn. De ogen zijn gemiddeld groot en amandelvormig, iets schuin geplaatst en niet uitpuilend. De ogen zijn donker tot licht bruin van kleur met intelligente en levendige uitdrukking. Oren zijn matig puntig en goed in proportie met het lichaam en hoofd van de hond, De oren zijn van voren open en worden rechtopstaand gedragen. De hoogte van de oren is minimaal gelijk an de breedte bij de basis. Sterk ontwikkelde kaken en zwarte lippen. Schaargebit met goed ontwikkelde tanden.
 • Staart: De staart reikt tot onder de sprong. De staart is een mooie voortzetting van het kruis en is goed bevederd. In rust hangt de staart in een lichte bocht als een sabel. In beweging of bij opmerkzaamheid wordt de staart hoger gedragen en zal de bocht groter zijn.
 • Voeten: Ovaal, compact met goed gebogen tenen. De voetzooltjes zijn stevig, de nagels donker en sterk.
 • Beharing: De Oud Duitse Herdershond heeft een dichte dubbele vacht van middelgrof bovenhaar en een dichte zachtere ondervacht. Hoofd en snuit, achterkant van de oren en voorkant van de benen zijn bedekt met glad en lang haar. Nek heeft uitgesproken manen die reiken tot de borst. De beharing op het lichaam is niet langer dan 13 cm.
 • Schofthoogte: Reu: minstens 67 cm, Teef: minstens 62 cm
Een reu met een schofthoogte tussen de 65,1 cm. en 67 cm. of een teef met een schofthoogte tussen 60,1 cm en 62 cm. valt automatisch in keurklasse II

Aard

 • Moedig
 • Zelfverzekerd
 • Waaks
 • Veelzijdig
 • Stabiel
 • Zacht voor kinderen
 • Niet agressief
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.