PumiRasgroep

Herdershonden en veedrijvers behalve de Zwitserse Sennenhonden

Pumi

Beschrijving

De Pumi is ontstaan in de 12-13e eeuw in Hongarije door kruisingen tussen de Puli en geimporteerde Duitse en Franse drijvers met rechtopstaande oren. Sinds 1801 wordt dit ras als Pumi erkend. Het dier werd voor van alles gebruikt. Niet alleen voor het hoeden van zwijnen en vee, maar ook als waakhond en rattenvanger. De Pumi is een zeer levendige drijver die ook geschikt is als drijver van grotere dieren door zijn moedige karakter. Tevens heeft dit dier een prima neus. Door zijn slimheid en neiging tot aandacht trekken laat dit ras zich graag horen en is daardoor soms luidruchtig en blafferig. De Pumi is zeer temperamentvol.

Activiteit

De Pumi heeft erg veel beweging nodig.

Verschijning

 • Algemeen: De Pumi is een middelgrote hond. De lengte van het lichaam komt overeen met de schofthoogte van de hond. Daardoor oogt de hond kwadratisch. De Pumi is fijn van bot en is erg goed bespierd. De borst is niet te breed, doch eerder diep. De ribben zijn een weinig gewelfd, maar neigen meer naar de vlakke kant. Rechte en korte rug. De ruglijn is erg recht. Korte en rechte lendenen. Iets opgetrokken buik. De voorbenen staan loodrecht onder het lichaam en staan niet te ver uit elkaar. De achterbenen zijn zeer krachtig. Middellange hals, een weinig gewelfd en zeer bespierd. De hals vormt een hoek van 50-55 graden met de rug. Geen keelhuid.
 • Kleur: Zwart, diverse schakeringen grijs, rood, geel of cremekleurig (donker masker gewenst) of wit. De kleur moet altijd dicht en egaal zijn. Chocoladekleur of bontkleuren zijn grond tot diskwalificatie.
 • Hoofd en schedel: Verhoudingsgewijs smalle kop. De schedel is middelmatig breed en gewelfd. Het lange voorhoofd is een weinig gewelfd, en van de zijkant af gezien vlak. Nauwelijks waarneembare stop. De voorhoofdslijn verloopt evenwijdig aan de neusrug. Zwarte, kleine neus. De neusrug is recht. Strakke lippen die donker pigment hebben. Krachtige kaken. De ogen staan niet te ver van elkaar, zijn middelgroot, ovaal van vorm en donkerbruin van kleur. De ogen stralen een intelligente en alerte blik uit. Hoog aangezette oren. Het bovenste deel van de oorpunten buigt iets naar voren. De oren zijn middelmatig groot en hebben de vorm van een omgekeerde V.
 • Staart: De staart is hoog aangezet en wijst in een boog naar de lendenen. De beharing op de staart is 7 tot 12 cm lang, draadharig en wijd uit elkaar staand. Weinig onderhaar. Een korte staart is niet toegestaan.
 • Voeten: Rond en gesloten kattenvoeten. Elastische voetzooltjes. Krachtige en zwarte nagels.
 • Beharing: De beharing is wollig en los en hangt samen in bosjes, en is nooit glad of in strengen hangend. Gemiddeld zijn de haren 4 tot 7 cm lang. De bovenvacht is draadharig terwijl de ondervacht zacht is. Samen vormen deze haren de lokken. De verhouding tussen beide vachten is dan 50-50% tot 65-35%. De beharing aan de oren is middellang, dicht en draadharig en wijzen naar boven. Niet teveel beharing rond de ogen en voorsnuit.
 • Schofthoogte: Reu: 41 - 47 (ideaal 43 - 45) cm, Teef: 38 - 44 (ideaal 40 - 42) cm

Aard

 • Levendig
 • Moedig
 • Wantrouwend tegenover vreemden
 • Alert
 • Waakzaam
 • Rusteloos
 • Blafferig
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.