Pyreneese BerghondRasgroep

Pinschers en Schnauzers, Molossers, Zwitserse Sennenhonden

Pyreneese Berghond

Beschrijving

Dit ras dankt zijn naam aan de bergen in Zuidwest Europa waar zij lang als bewaker van de kudden hebben gediend. De hond werd gebruikt als helper bij de herders op de berghellingen. Het werd oorspronkelijk gefokt voor het bewaken van de kudden tegen wolven en beren in de Pyreneeen. De Pyreneese Berghond was een geliefde hond aan het Franse Hof voor de Franse revolutie. Met de Mastin Espanol en de Mastino Napoletano is hij een afstammeling van de oeroude Tibet Dog. In de 17e eeuw was dit een erg populair ras. De huidige exemplaren zijn door de jaren heen niet erg veranderd qua type. Het temperament van de Pyreneese Berghond is erg belangrijk. Van nature is de Pyreneese Berghond betrouwbaar, vriendelijk en aanhankelijk. Zijn kudde en gezin wordt - wanneer noodzakelijk - beschermd. In het algemeen is zijn aard echter geduldig en tolerant. Het ras heeft een sterke wil en is gereserveerd tegenover vreemden. Tegenover de mensen en dieren in zijn eigen omgeving is de hond loyaal en moedig. De Pyreneese Berghond mag zeker niet schuw of agressief zijn naar mensen toe! Dit moet gezien worden als en ernstige fout en is niet kenmerkend voor het ras.

Activiteit

De Pyreneese Berghond heeft normale lichaamsbeweging nodig. Het ras heeft echter veel ruimte nodig.

Verschijning

 • Algemeen: De Pyreneese Berghond oogt fors, bezit kracht en substantie. De schofthoogte is iets minder dan de lengte van het lichaam. Deze verhoudingen laten een iets rechthoekige hond zien, die iets langer dan hoog is. Ondanks zijn kracht en massa ziet de hond er gracieus uit. De borst is middelmatig breed. Goed ontwikkelde ribbenkast, ovaal van vorm en voldoende diep. De rug is breed en sterk. Het kruis loopt iets af naar de staart die net onder de ruglijn wordt aangezet. Rechte toplijn. De schouders zijn goed gespierd en liggen dicht tegen het lichaam aan. De voorbenen hebben voldoende bone en zijn goed in balans met het lichaam. De voorbenen staan recht onder het lichaam. Op de voorbenen bevindt zich een Hubertusklauw. De achterbenen zijn op gelijke wijze gehoekt als de voorbenen. De achterbenen zijn goed gespierd en hebben een dubbele Hubertusklauw. De nek is sterk gespierd en van gemiddelde lengte. Niet veel keelhuid.
 • Kleur: Effen wit, of op het hoofd, op de oren en bij de staart grijzige daskleurige of wolfskleurige vlekken. Een of twee vlekken op de romp toegestaan.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is erg krachtig zonder grof te zijn en niet te zwaar in verhouding tot de grootte van de hond. De schedel is wig vormig en is licht gerond. De snuit is middelmatig lang en breed met een lichte stop. De snuit en schedel zijn door een lichte helling met elkaar verbonden. Van boven af gezien vormt het hoofd een stompe V en is onder de ogen goed opgevuld. De ogen zijn middelmatig groot, amandelvormig, bruin gekleurd met verstandige en enigszins mijmerende uitdrukking. De oren zijn klein tot middelgroot, v-vormig met afgerond tippen en aangezet op ooghoogte. De oren worden hangend gedragen. Schaargebit.
 • Staart: Vrij lang, laag gedragen en aan het einde iets opgebogen. Bij opwinding over de rug gekruld. Dik aan de wortel en geleidelijk toelopend. De staart is bedekt met veel haar, dat een fraaie pluim vormt.
 • Voeten: Rond, goed gesloten en met goed gebogen tenen. De achtervoeten hebben de neiging om iets naar buiten te staan. Dit raskenmerk moet niet verward worden met koehakkigheid! De achtervoeten zijn net als de voorvoeten rond, met goed gebogen tenen.
 • Beharing: Weersbestendige dubbele vacht. De bovenvacht is lang, glad en dik en ligt boven op een dichte, fijne en wollige ondervacht. De vacht is dikker rond de nek en de schouders waar manen gevormd worden. Bevedering rond de achterkant van de voorbenen en de achterzijde van de dijbenen. De beharing op het gezicht en de oren is korter en van fijnere structuur. De juiste structuur van de vacht is belangrijker dan de overvloedigheid van de beharing.
 • Schofthoogte: Reu 70 - 80 cm, Teef: 65 - 72 cm, waarbij een afwijking van 2 cm meer bij zeer rastypische dieren wordt toegestaan.

Aard

 • Betrouwbaar
 • Vriendelijk
 • Toegewijd
 • Waakzaam en beschermend
 • Kalm
 • Tolerant
 • Eigenzinnig en sterke wil
 • Terughoudend voor vreemden (niet schuw!)
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.