Pyrenese HerdershondRasgroep

Herdershonden en veedrijvers behalve de Zwitserse Sennenhonden

Pyrenese Herdershond

Beschrijving

De Pyrenese Herdershond komt voor in de gehele Pyreneeen. Het ras wordt daar gebruikt als helper van de herder en de boeren. Op het land helpt dit ras de boer bij van alles. Waarschijnlijk is dit ras voortgekomen uit kruisingen tussen plaatselijke honden en Briards en Beaucerons, die na hun werk bij het hoeden in de Pyreneeen waren achtergebleven. Het lichaam werd door het harde werken in de bergen gevormd tot de huidige verschijningsvorm. Het ras komt nog niet zo veel voor in Nederland.

Activiteit

De Pyrenese Herdershond is erg beweeglijk en levendig en heeft derhalve veel beweging nodig.

Verschijning

 • Algemeen: Het skelet is droog. Het lichaam is lang met licht gewelfde ribben. De borstkas reikt tot de ribben maar is slechts weinig ontwikkeld. De rug is gespannen. Korte en licht gewelfde lendenen. De voorbenen zijn droog, pezig en bevederd. De top van het schouderbald komt boven de ruglijn uit. De benen zijn droog en niet te zwaar. De achterbenen hebben al dan niet een enkele hetzij dubbele Hubertusklauwen. De hals is vrij lang en goed gespierd.
 • Kleur: Meer of minder donker fauve, met of zonder zwarte haren. Enig wit op de borst en poten is toegestaan. Tevens donker of licht grijs, veelal met wit aan hoofd, borst en poten. Harlekijn in verschillende tinten. Zuivere kleuren hebben de voorkeur.
 • Hoofd en schedel: De schedel is matig ontwikkeld. De schedel is vlak met lichte voorhoofdsgroef. De achterhoofdsknobbel is slechts licht aangegeven. Het hoofd doet iets aan een bruine beer denken en is driehoeig van vorm. Geen stop en het voorste deel van de schedel gaat zacht glooiend in de voorsnuit over. Rechte snuit, vrij kort, smal en wigvormig. Niet te dikken lippen die goed aansluiten. De ogen zijn donkerbruin en zijn zwart omrand met uitdrukkingsvolle blik. Bij honden met leikleurige vacht of harlekijn vacht zijn glasogen (geheel of gedeeltelijk) toegestaan. Tamelijk korte oren, matig breed bij de aanzet en niet te dicht bij elkaar geplaatst. Het onderste deel van het oor moet staand zijn. Ideaal is een oor waarvan het bovenste eenderde deel (of de helft) naar voren of opzij valt, op gelijke wijze voor ieder oor. De neus is zwart. Schaargebit, terwijl een tanggebit wordt toegestaan.
 • Staart: Niet al te lang, laag aangezet en aan het einde een haak vormend. Goed bevederd. De staart mag niet boven de ruglijn uitkomen. Soms wordt de staart gecoupeerd of is de hond staartloos geboren.
 • Voeten: Tamelijk vlakke voeten, ovaal van vorm. Donkere voetzooltjes en stevige nagels. De voeten zijn bedekt met haar.
 • Beharing: Lang of halflang. De beharing die in alle gevallen overvloedig aanwezig is is bijna vlak, of licht golvend. Op de dijen en de croupe is de vacht weelderiger en wolliger. Qua structuur zit de vacht tussen geitenhaar en schapenwol in. Op de snuit is de beharing korter, terwijl de ogen niet bedekt mogen zijn door de beharig. Aan weerszijden van het hoofd staat de beharing van voren naar achteren alsof er een wind doorheen waait.
 • Schofthoogte: Reu: 40 - 48 cm, Teef: 38 - 46 cm, bij volmaakt typische dieren is een tolerantie van 2 cm meer toegestaan.

Aard

 • Gespannen
 • Waakzaam
 • Wantrouwend
 • Zeer levendig
 • Intelligent
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.