Sabueso EspagnolRasgroep

Lopende Honden, Zweethonden en verwante rassen

Sabueso Espagnol

Beschrijving

De Sabueso Espagnol is een oude Spaanse Speurhond die men nog niet zo vaak tegenkomt in Nederland. Dit ras zou afstammen van de Keltische Brak, die reeds 1000 jaren geleden is uitgestorven. De Sabueso Espagnol is ontleend aan de Germaanse volksstam de Segusiërs. Zij waren vermaard om hun jacht met windhonden en speurhonden. Het Spaanse woord Sabueso betekent "speuren". In Spanje werd en wordt dit ras vooral als werkhond gehouden. De hond is een uitstekende jager, waarbij zeer zelfstandig het spoor wordt gevolgd. Uit geschriften uit de 14e eeuw blijkt dat dit ras toen reeds bestond. Koning Alfonso XI beschrijft dit ras (toen nog Sabueso Iberico genoemd) reeds in "El Libro de la Monteria", waarbij ook aandacht wordt besteed aan het bijzondere stemgeluid van dit ras. De Sabueso is een plezierige en aanhankelijk hond. Pas de laatste jaren wordt het ras ook als huishond gehouden. Het feit dat dit ras puur als werkhond gebruikt werd heeft ervoor gezorgd dat de bekendheid zo gering is. Echter: de Sabueso Espagnol is een prima huishond gebleken. Het ras past zich gemakkelijk aan en vormt en prettige gezinshond.

Activiteit

De Sabueso heeft veel lichaamsbeweging nodig, waarbij de hond goed in de hand gehouden moet worden. Verlies niet uit het oog dat de Sabueso een zeer zelfstandig werkende jachthond is.

Verschijning

 • Algemeen: De Sabueso is een middelgrote hond, goed in verhoudingen gebouwd en niet grof. Het lichaam is iets gestrekt. De borstkas is breed en diep. Rechte en sterke rug, de rug mag echter een lichte bolling vertonen, die wordt veroorzaakt door de grotere nier (benodigd voor een grotere wateropname, die nodig is om onder warme weerstomstandigheden lang te kunnen blijven werken). De benen zijn matig lang en hebben goed bone. De hals is middelmatig lang en zeer zwaar met keelhuid. Overigens is de huid van de Sabueso elastisch en vormt gemakkelijk rimpels.
 • Kleur: Wit met oranje, met vlekken of platen in een van beide kleuren, echter zonder spikkels. Hetzij wit, hetzij oranje domineert, waarbij het oranje varieert van helderoranje tot kastanjekleurig.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is massief met sterk geplooide huid, maar fijn gesneden en goed in proportie met de rest van het lichaam, waarbij een duidelijk verschil is tussen het teven- en het reuenhoofd. Het hoofd van de reu is iets zwaarder dan dat van de teef. De schedel is rond en breed met zware en lange snuit die spits toeloopt. Weinig stop. Goed geopende neusgaten. De ogen zijn donker, diepliggend en hebben een verstandige uitdrukking. De oren zijn groot en lang en hangen in de vorm van een kurketrekker. De oren worden net onder de ooglijn aangezet en reiken tot de neuspunt. Schaargebit.
 • Staart: Sabelvormig. Bij de aanzet dik en spits toelopend naar de punt, met het typerende witte penseeltje. De staart is lang en reikt tot het spronggewricht.
 • Voeten: Rond met sterke voetzolen.
 • Beharing: Kort, dicht, fijn en glad aanliggend.
 • Schofthoogte: Reu: 52 - 57 cm, Teef: 48 - 53 cm

Aard

 • Vriendelijk
 • Aanhankelijk
 • Zelfstandig
 • Trouw
 • Energiek
 • Eigengereid
 • Volhardend
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.