SamojeedRasgroep

Spitzen en Oertypen

Samojeed

Beschrijving

De Laika Samojedskaja, Samojeed, ook wel kortweg "Sam" genoemd, is de hond die gebruikt werd door een nomadenstam, de Samojeden, welke heden ten dage Nentsi of Nensen genoemd worden. Het is een volk dat vriendelijk, beheerst en door hun ecologisch klimaat gehard is.

De karaktereigenschappen die we vandaag de dag nog steeds terug vinden in het ras de "Samojeed". Dit ras is geen kynologisch gefokte hond, maar is verwant aan het oertype, zoals meerdere rassen uit de groep keesachtigen en poolhonden. Dit hondenras is afkomstig uit een uitgestrekt gebied in Noord-Europa en Noord-Siberië, vanaf de kust van de Witte Zee tot aan de de rivier de Jenisej. In 1696 maakte ene Adam Brand al melding in zijn journaal, tijdens een ontdekkingsreis om de Noordpool, van witte honden die gebruikt werden om sleden te trekken. Zo volgden er later meer beschrijvingen van explorers, die ieder hun visie en mening gaven wat betreft kleur, verschil in grootte en karakter. In Engeland, in de National Gallery, hangen schilderijen van Thomas Cainsborough (1727-1788). Daarop staan honden afgebeeld die zeer veel overeenkomst vertonen meet de huidige Samojeed.

Anno 1889 werd door Ernest Kilborn-Scott een Engelsman officieel de eerste Samojeed, een chocoladebruine reu Sabarka genaamd, naar Europa gebracht. Zijn vrouw, Mrs. Clara Kilborn-Scott gaf het ras de naamSamoyed. In 1895 werd in Engeland het eerste nestje Samojeden gefokt door het echtpaar Kilborn-Scott, uit Sabarka en de in 1893 eveneens geïmporteerde teef Whitey Petchora. Ook anderen importeerden honden uit Siberië, zoals lady Sitwell, die de eerste Engelse kampioen Olaf Oussa fokte. Toen in 1896 de Jackson-Harmsworth-expeditie terugkeerde, brachten zij Siberische honden mee naar Engeland. Met deze onderling in bouw en kleur verschillende honden, startte men een fokprogramma. In 1909 werd in Engeland door de Brittisch Kennel Club de Samojeed als rashond erkend en werden de raspunten opgesteld, waarin de kleuren wit, crème of biscuit zijn toegestaan. In 1924 werd onder nr 5688 de eerste Samojeed, de teef Farningham Mooswas of Samoya en onder nr 6066 de reu Farningham Ikon of Samoya in het N.H.S.B. ingeschreven. Respectievelijk geïmporteerd door Mej. P.A.M. Schmedding en Mej. Nelly Dickhoff uit de kennel van mrs. Kilborn-Scott.

In 1932 werd de Nederlandse Samojeden Club opgericht en erkend door de Raad van Beheer. Een extra stimulans gaf in 1955 de import van de teef Ibur Stella, uit Noorwegen, door prinses Wilhelmina. Er werden twee nesten gefokt onder de naam 'Van het Aardhuis'. Dit gaf de toenmalige fokkerij in Nederland een goede stimulans. Heden zijn er ongeveer 2000 Samojeden in ons land, gelukkig geen top tien rashond. De Samojeed is een veelzijdige sportieve hond. Veel eigenaren doen G&G, behendigheid, Flyball, U.V., Obedience of de sledehondensport.

Algemene indruk:
De Samojeed dient voor alles duidelijk een werkhond te zijn. Met een dubbele vacht welke tegen alle weersomstandigheden moet beschermen. In het voorjaar en in het begin van de zomer verliest hij z'n ondervacht. Bij het naderen van de herfst en winter groeit de vacht snel weer aan tot een luxe bontmantel. Terwijl de dekharen ook breder uit gaan staan. Hij moet beschikken over een groot uithoudingsvermogen. Zijn lichaamsbouw is dan ook krachtig en gespierd, zonder overdrijving naar te grof of te fijn. De typische uitdrukking van het hoofd wordt gevormd door de uitdagende twinkelende, amandelvormige, iets schuin staande ogen. De mondhoeken licht omhoog gebogen, een alert en vriendelijk aangezicht, de oortjes passend bij het hoofd, maar altijd staande gedragen. Staart gekruld gedragen op de rug. Het geheel moet een beeld vormen van de 'lachende Samojeed'.

Activiteit

De Samojeed vereist veel lichaamsbeweging en heeft de ruimte nodig.

Verschijning

 • Algemeen: De Samojeed is een elegante witte poolhond van gemiddelde afmetingen, die in zijn verschijning kracht, uithoudingsvermogen, charme, lenigheid, waardigheid en zelfvertrouwen uitstraalt. De lichaamslengte is bij benadering 5% meer dan de schofthoogte. Die diepte van de borstkas is iets minder dan de helft van de schofthoogte. Het lichaam is diep, stevig en lenig. De borstkas is breed, diep en lang, bijna tot de ellebogen reikend. De ribben zijn goed gevormd. De buik is iets opgetrokken. De rug is gemiddeld lang, recht en gespierd, bij teven iets langer dan bij reuen. De schoften zijn duidelijk gedefinieerd. De lendenen zijn kort, zeer sterk en gewelfd. De voorhand is gespierd met stevige botten. De ellebogen staan mooi tegen het lichaam geplaatst. De achterhand is zeer sterk bespierd. De hals is sterk, van gemiddelde lengte met trotse houding.
 • Kleur: Zuiver wit, creme, of wit met biscuit. De basiskleur is wit met enkele biscuit tekening. De vacht mag niet de indruk wekken lichtbruin te zijn.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is krachtig en wigvormig. De schedel is zowel van voren als van opzij gezien enigszins bol, het breedst tussen de oren. De stop is duidelijk bepaald maar niet overdreven. Nauwelijks waarneembare groef tussen de ogen. De voorsnuit is even lang als de schedel. De snuit loopt geleidelijk toe naar de neus, echter niet spits, noch vierkant. Rechte neusrug. De neus is goed ontwikkeld, bij voorkeur zwart van kleur. Gedurende bepaalde delen van het jaar kan de kleur overgaan in een winterneus: aan de randen moet de neus echter altijd donker van kleur zijn. De ogen zijn donker van kleur en passen goed in de kassen. Ze staan tamelijk ver uit elkaar, staan iets schuin en zijn amandelvormig. De Samojeed heeft een glimlachende uitdrukking, vriendelijk en oplettend. Zwarte oogranden. De oren staan op, zijn tamelijk klein en zijn driehoekig van vorm. Aan de punten zijn de oren iets afgerond. De oren zijn erg beweeglijk, zijn hoog aangezet en staan ver uitelkaar door de brede schedel. Schaargebit.
 • Staart: De staart is tamelijk hoog aangezet. In rust kan de staart hangen en reikt dan tot aan het spronggewricht. Als de hond alert is of in beweging wordt de staart vanaf de aanzet naar voren gebogen over de rug of de zijde gedragen.
 • Voeten: Ovaal met buigzame tenen, die recht vooruit wijzen. Tenen zijn gebogen maar niet te vast samengetrokken. Veerkrachtige voetzooltjes.
 • Beharing: De vacht is overvloedig, dik, zacht en dicht. De Samojeed heeft een dubbele vacht, met korte, zachte, dichte ondervacht en een langere bovenvacht van harder en rechter haar. De vacht vormt een kraag rond de nek en de schouders, die in het bijzonder bij de reu het hoofd omkranst. Op hoofd en voorkant van de benen is het haar kort en glad. Binnenkant van de oren is goed behaard. Aan de achterzijde van de dijbenen vormt het haar een broek. De beharing van de teef is dikwijls korter en zachter. De juiste vacht vertoont altijd een speciale schittering.
 • Schofthoogte: Reu: ideale hoogte 57 cm, Teef: ideale hoogte 53 cm, met een speling van 3 cm naar boven en beneden.

Aard

 • schrander
 • trouw
 • waakzaam
 • vriendelijk
 • nooit wantrouwend, angstig schuw of agressief
 • altijd bereid te werken naast de mens als z'n gelijke.

Voordelen:

 • Vriendelijk
 • Alert
 • Pienter
 • Verdraagzaam
 • Veelzijdig
 • Geen hondenlucht

Nadelen:

 • Verhaart
 • Blaft graag
 • Nieuwsgierig
 • Eigenzinnig
 • Gehoorzaamt af en toe niet (eigen willetje)
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.