Shar PeiRasgroep

Pinschers en Schnauzers, Molossers, Zwitserse Sennenhonden

Shar Pei

Beschrijving

De Shar Pei is een Chinese jacht- en waakhond die reeds eeuwen bestaat. Oorspronkelijk kwam dit ras uit de omgeving van Guangzhou. De Shar Pei is een Chinees ras dat in 1947 bijna dreigde uit te sterven omdat de hondenbelasting in China absurd hoog was. De meeste honden werden dan ook opgegeten. De Shar Pei werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen en het hoeden van kudden. Hoe oud het ras precies is is niet geheel duidelijk. Reeds op kunstvoorwerpen uit de Han dynastie werden dergelijke honden afgebeeld. De Shar-Pei zou tot ongeveer 200 v. Christus terug te volgen zijn aan de hand van beeldjes en afbeeldingen op vazen en schilderij. In de jaren zeventig gingen hondenhandelaren dit ras kruisen met andere dieren om zwaardere rimpels in te fokken. Vanuit Hong Kong werd de Shar Pei verscheept naar andere delen van de wereld. Shar Pei betekent "zand huid" en slaat terug op de bijzondere huid van dit ras. De Shar Pei heeft een sterke en harde huid, terwijl de vacht kort en borstelig is. In de puppy-fase vertoont de huid strakke rimpels op het lichaam die later verdwijnen. Dan blijven slechts de rimpels op het voorhoofd en de schoft over. In wezen zijn het zeer zachtaardige en vriendelijke dieren. De Shar Pei mag zich verheugen in een toenemende belangstelling. Het is een intelligent ras en zeer trouw aan de baas. Het gangwerk van de Shar Pei is vrij, harmonieus en krachtig. Let op de ogen bij dit ras, omdat de oogleden nog wel eens naar binnen willen krullen (entropion). Ga naar de dierenarts zodra de ogen geirriteerd raken.

Activiteit

De Shar Pei heeft geregelde beweging nodig.

Verschijning

 • Algemeen: De Shar Pei is een actieve, compacte, vierkant gebouwde hond van gemiddeld grootte. Rimpels op de schedel en schoft, kleine oren en de "nijpaard" vorsnuit behoren tot het unieke uiterlijk van de Shar Pei. Overmatige huid rond het lichaam is bij volwassen honden zeer ongewenst. De hoogte van de Shar Pei vanaf de schoft tot aan de grond is ongeveer gelijk aan de lengte van het lichaam, gemeten van boeg tot zitbeen, vooral bij de reuen. De borst is breed en diep, het borstbeen reikt tot aan de elleboog. De rug is kort en sterk, terwijl de rugbelijning een dip vertoont achter de schoft en dan iets oploopt naar de lendenen. De lendenen zijn kort, breed en matig gehoekt. Het kruis is tamelijk vlak. De onderbelijning loopt geleidelijk op naar de lendenen. De voorhand is recht, matig lang en voorzien van goed bot. Geen rimpels in de huid op de benen. De achterhand is bespierd, matig gehoekt en staat loodrecht op de grond en parallel aan elkaar van achteren gezien. Rimpeling van de huid of verdikkingen niet toegestaan op de achterbenen. De hals is van gemiddelde lengte, sterk, goed ontwikkeld en goed aansluitend op de schoft. De losse huid mag niet overmatig zijn.
 • Kleur: Alle egale kleuren zijn toegestaan, behalve effen wit. De staart en achterzijde van de dijbenen zijn meestal wat lichter van kleur. Op de rug en oren is een donkerder gradatie toegestaan.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd is tamelijk groot, in verhouding tot het lichaam. De rimpels op het voorhoofd en op de wangen lopen over in keelhuidplooien. De schedel is vlak en breed met matig aangegeven stop. De voorsnuit is ook een van de kenmerken van het ras. Zij is breed vanaf de stop tot aan de punt van de neus, zonder dat deze spits toeloopt. De lippen en bovenzijde van de snuit zijn goed gevuld. Zwelling op de neusrig, vlak achter de neus is toegestaan. De neus is groot en breed, bij voorkeur zwart, maar iedere kleur die past bij de vachtkleur is toegestaan. De neusgaten staan goed open. De ogen zijn donker, amandelvormig met fronsende of ernstige uitdrukking. Bij dilute-kleurige honden is een lichtere kleur van de ogen toegestaan. Omliggende huid, rimpels of haar mag een functie van oogbol of ooglid niet hinderen. Irritatie van oogbol, bindvlies of oogleden is hoogst ongewenst. Entropion niet toegelaten. De oren zijn zeer klein en tamelijk dik. De oren zijn de vorm van een gelijkzijdige driehoek met licht afgeronde punten. De oren zijn hoog aangezet op de schedel en de punten wijzen in de richting van de ogen. Prikoren zeer ongewenst. Sterke kaken met perfect schaargebit. Wat betreft de mond is opvallend dat de tong, gehemelte, tandvlees en lippen bij voorkeur blauwachtig zwart zijn. Zwart/blauw met roze vlekken toegestaan. Een egaal roze tong is ongewenst. Bij dilute kleurige honden is de tong lavendelkleurig.
 • Staart: De staart is dik en rond aan de wortel, en loopt taps toe tot in een fijne punt. De staart is zeer hoog aangezet, een karakteristiek kenmerk van het ras. De staart kan hoog in een gebogen lijn of in een strakke krul of gebogen over een zijde van de rug gedragen worden. Geen staart, of een incomplete staart is zeer ongewenst.
 • Voeten: De voeten zijn matig groot, compact en geen spreidstand. De tenen zijn goed gewelfd. De achtervoeten hebben geen Hubertusklauwen.
 • Beharing: Een kenmerkende eigenschap van het ras: kort, hard en borstelig. De vacht is recht en van het lichaam afstaand, maar op de ledematen ligt de vacht meestal meer aan. Geen ondervacht. De hond wordt nooit getrimd! De vacht mag varieren van 1 tot 2.5 cm lengte.
 • Schofthoogte: Reu en Teef: 44 - 51 cm

Aard

 • Rustig
 • Zelfverzekerd
 • Trouw
 • Aanhankelijk aan zijn gezin.
 • Intelligent
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.