Tibetaanse SpanielRasgroep

Gezelschapshonden

Tibetaanse Spaniel

Beschrijving

De Tibetaanse Spaniel is een zeer intelligent hondje dat afkomstig is uit de bergen van Tibet. Oorspronkelijk werden deze hondjes gefokt in de kloosters van Tibet, waar zij door de monikken zeer gerespecteerd werden. Door hun geblaf waarschuwden ze namelijk voor naderende bezoekers. Deze kenmerken vindt men nu nog in het ras, het zijn goede huishonden die elk ongebruikelijk voorval rapporteren. Net zoals ze vroeger op de muren van de kloosters op de uitkijk stonden, zo houden ze er nu nog van een "uitkijkpunt" te hebben, bijvoorbeeld een vensterbank. Het zijn geen echte waakhonden, in die zin dat ze geen tekenen van agressie behoren te vertonen. Een van hun eigenschappen is dat ze zich afstandelijk gedragen tegenover vreemden. Maar als ze u eenmaal kennen, zullen ze u als een deel van het gezin aanvaarden. Deze honden kunnen een hoge leeftijd bereiken; over het algemeen is het een gezond ras. Vaak actief en levenslustig tot zo'n 15 of 16 jaar. Ze hebben zich uitstekend aangepast aan de moderne huizen. Van nature zijn ze zeer nieuwgierig en willen graag alles weten van wat er in huis gebeurt. De schouderhoogte is ongeveer 25 cm, het gewicht ligt tussen de 4 en 6,5 kg. De vacht van de Tibetaanse Spaniel is een zijdeachtige, dubbele langharige vacht. Alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan. De meest voorkomende kleur is goudkleurig. Dit ras is vrij eenvoudig te verzorgen. Borstel de vacht regelmatig en houd de gehoorgang vrij van vuil. Ook is hij vrij makkelijk op te voeden. Hij begrijpt snel wat u bedoeld. Blijf wel ten aller tijde consequent aangezien de Tibetaanse Spaniel de neiging kan hebben eigenwijs te zijn. Hij is lief voor kinderen, en ze kunnen het goed vinden met andere huisdieren mits zij van jongsafaan hiermee gewend zijn. Tibetanen hebben niet zo veel beweging nodig. Drie maal daags een blokje om en daarnaast wat los rennen en spelen in de tuin zal toereikend zijn om hem in goede conditie te houden.

Activiteit

Tibetanen hebben niet zo veel beweging nodig. Drie maal daags een blokje om en daarnaast wat los rennen en spelen in de tuin zal toereikend zijn om hem in goede conditie te houden.

Verschijning

 • Algemeen: De Tibetaanse Spaniel is een rechthoekige, elegante kleine dwerghond. Het lichaam is niet te lang, maar iets langer dan de schofthoogte, met middelmatig brede borst. De benen zijn kort en voor licht gebogen.
 • Kleur: Goudgeel, rossig, zwart, zwart met tan, wit met donkere vlekken, creme, wit, bruin.
 • Hoofd en schedel: Middelgroot hoofd met licht geronde schedel en krachtige voorsnuit. De stop is licht aangegeven. De ogen zijn middelmatig groot en bruin van kleur. De oren zijn groot en worden hangend naast het hoofd gedragen. Tanggebit of iets ondervoorbijtend.
 • Staart: Gekruld over de rug gedragen. Hoog geplaatst en rijk bepluimd.
 • Voeten: Hazevoeten, klein en gesloten. Goede bevedering tussen de tenen.
 • Beharing: een zijdeachtige, dubbele langharige vacht. Tamelijk lang, glad, vlak. Ondervacht is wollig. De bevedering is rijkelijk aanwezig. Op het hoofd en voorkant van de benen is de beharing kort. Alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan. De meest voorkomende kleur is goudkleurig.
 • Schofthoogte: is ongeveer 25 cm, het gewicht ligt tussen de 4 en 6,5 kg.

Aard

 • Intelligent
 • Waakzaam
 • Eigenwijs
 • Nieuwsgierig
 • Geen allemansvriend
 • Gemakkelijk te trainen
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.