Tsjechoslowaakse WolfhondRasgroep

Herdershonden en veedrijvers behalve de Zwitserse Sennenhonden

Tsjechoslowaakse Wolfhond

Beschrijving

De Tsjechoslowaakse Wolfhond komt voort uit een experiment uit 1955, waarbij een Duitse Herder werd gekruist met een Karpatenwolf. Het was de bedoeling om hiermee de werkprestatie van de Duitse Herder te verbeteren. Uiteindelijk werd in 1965 besloten om deze hond als nieuw ras te ontwikkelen. In 1982 werd dit ras erkend als zelfstandig ras. De Tsjechoslowaakse Wolfhond heeft een consequente baas nodig en zal zich sterk hechten aan die baas. Tsjechoslowaakse Wolfhonden gedragen zich tegenover kinderen heel vriendelijk. Gezinsleden en andere huisdieren worden door hem als roedelgenoten bekeken.

Activiteit

De Tsjechoslowaakse Wolfhond heeft veel beweging nodig en heeft een groot uithoudingsvermogen.

Verschijning

 • Algemeen: De Tsjechoslowaakse Wolfshond is een stevig gebouwde hond, meer dan middelmatig groot met rechthoekig lichaam. De hond gelijkt qua lichaamsbouw, beweging, beharing en kleur op de wolf. De lengte van het lichaam verhoudt zich tot de schoft hoogte als 10 op 9. De hond is dus ietsje langer dan hoog. De ruglijn is vloeiend van nek naar lichaam. De schouderpartij is goed bespierd en goed zichtbaar zonder dat deze de bovenbelijning verstoren. De rug is sterk en recht. De lendenen zijn kort, goed bespierd en lopen iets af. De borstkas is symmetrisch, goed bespierd en peervormig. De diepte van de borst is niet zodanig dat de ellebogen worden bereikt. De voorbenen zijn recht en staan redelijk dicht bij elkaar. De achterbenen zijn krachtig en staan mooi parallel. Het gangwerk is harmonieus, lichtvoetig,
 • Kleur: Geelgrijs tot zilvergrijs met karakteristiek licht masker. Lichter haar op de onderzijde van de hals en de voorborst. Een donkergrijze vachtkleur met masker is toegestaan.
 • Hoofd en schedel: De schedel is licht gewelfd. De achterhoofdsknobbel is goed zichtbaar. Matige stop. Het hoofd is symmetrisch van vorm en goed bespierd. Een reuen hoofd verschilt duidelijk van een tevenhoofd. De snuit verhoudt zich tot de schedel als 1 op 1.5. De neusrug is recht en niet te breed en eindigt in een mooie ovaalvormige zwarte neus. De kaken zijn sterk en symmetrisch met goed ontwikkelde tanden en regelmatig gebit. De wangen zijn voldoende bespierd. De ogen zijn smal en schuinliggend, en amberkleurig. De oren staan rechtop, zijn dun, driehoekig van vorm en kort (niet langer dan 1/6 van de schofthoogte). De hals is droog en goed bespierd. De hals is van dusdanige lengte dat de hond gemakkelijk met zijn neus op de grond kan komen.
 • Staart: De staart is hoog aangezet, en hangt recht naar beneden. Wanneer de hond opgewonden is zal de staart meestal in een sabelvorm worden gedragen.
 • Voeten: De voorvoeten zijn groot, en staan iets naar buiten gedraaid De tenen zijn redelijk lang en goed gebogen met donkere nagels. De achtervoeten zijn gelijk aan die van de voorvoeten qua vorm, staan echter niet naar buiten gedraaid.
 • Beharing: Rechte en dichte vacht. De zomer en wintervacht verschillen. De wintervacht bestaat uit een zeer dichte ondervacht die met de bovenbeharing een dichte vacht over het gehele lichaam vormt. De buik, binnenkant van de dijen, het scrotum, de binennzijde van de oren en het gebied tussen de tenen wordt bedekt met haar. De hals is zeer goed behaard.
 • Schofthoogte: Reu: minstens 65 cm, Teef: minimaal 60 cm.

Aard

 • Levendig
 • Zeer actief
 • Kent geen angst
 • Moedig
 • Loyaal tegenover zijn eigen baas
 • Bestand tegen weersinvloeden
 • Groot uithoudingsvermogen
 • Voor alles inzetbaar
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.