West Highland White TerrierRasgroep

Terriers

West Highland White Terrier

Beschrijving

De oorsprong van het ras ligt in Argyle, Schotland. Het schijnt dat er vroeger witte Schotse Terriers bestonden van waaruit de West Highland White Terrier werd gefokt. Er wordt echter ook gesteld dat de Westie (zoals het ras ook wel genoemd wordt) uit witte Cairn Terriers is ontstaan. Zeker is echter dat vroeger een tweedeling tussen fokkers bestond. De een wilde geen witte hondjes in een nest (vooral omdat deze niet sterk genoeg zouden zijn voor het werk), terwijl anderen juist de gekleurde hondjes niet wilden. Het bleek dat de witte hondjes prima werkers waren op de moeilijk begaanbare rotsen in Schotland. Later werd de Sealyham Terrier ingekruist en onstonden langere hondjes met relatief korte benen. De eerste rasvereniging werd in Engeland opgericht. In 1907 werd dit ras in Groot Brittanie erkend en de eerste rasvereniging werd in 1905 opgericht. Het is een sterk hondje, en erg sportief. Hou er rekening mee dat de West Highland White Terrier een echte hond is met zowel karaktereigenschappen van "kleine hondjes" als van terriers. De Westie moet consequent worden opgevoed.

Activiteit

De West Highland White Terrier past zich goed aan het gezinsleven aan, mits regelmatig uitgelaten. De West Highland White Terrier is ook gek op spelletjes.

Verschijning

 • Algemeen: De West Highland White Terrier is een wakkere, sportief uitziende hond. Het is een kleine hond, sterk gebouwd en vloeiend in beweging. Het lichaam is compact met rechte rug. De borst moet diep zijn. Schouders hellen goed naar achteren. De voorbenen zijn kort en gespierd, recht en goed bedekt met kort hard haar. De achterhand is goed bespierd en breed aan de bovenzijde. Benen zijn kort, gespierd en pezig. Dijbenen niet te ver uit elkaar.
 • Kleur: Zuiver wit.
 • Hoofd en schedel: Schedel is licht gewelfd.De schedel mag niet te zeer versmallen naar de ogen toe. Afstand van de achterhoofdsknobbel tot aan de ogen is iets groter dan de lengte van de voorsnuit. De voorsnuit moet geleidelijk versmallen naar de neuspunt toe. Duidelijke stop en een lichte indeuking tussen de ogen. Onder de ogen is de voorsnuit goed gevuld en mag niet invallen. Krachtige kaken. Zwarte neus, redelijk groot. Ver uit elkaar geplaatste ogen, middelgroot en donker van kleur. Scherpe en intelligente uitdrukking. Kleine en stevige oren die rechtop worden gedragen en eindigen in een scherpe punt. De beharing op de oren is kort en glad en mag niet geknipt worden. Goed gebit, tanden in verhouding tot de maat van de hond. Hals is belangrijk, omdat het zorg moet dragen voor de juiste hoofddracht. De hals wordt geleidelijk breder naar de aanzet en gaat mooi over in de schouderpartij.
 • Staart: De staart is ongeveer 12.5 - 15 cm lang. Niet bevederd, maar bedekt met hard haar. De staart mag niet worden gecoupeerd. Liefst zo recht mogelijk gedragen en niet vrolijk over de rug.
 • Voeten: Rond, voorvoeten groter dan de achtervoeten. Voetzolen en nagels zwart. De voetjes zijn bedekt met kort hard haar. De achtervoeten zijn kleiner en hebben dikke voetzolen.
 • Beharing: De Westie heeft een dubbele vacht. De bovenvacht bestaat uit hard haar, ongeveer 5 cm lang, vrij van krullen. De ondervacht lijkt op bont en is kort, zacht en dik.
 • Schofthoogte: ongeveer 28 cm.

Aard

 • Vrolijk
 • Leergierig
 • Aanhankelijk
 • Verdraagzaam
 • Verdraagzaam tegenover andere honden
 • Gemakkelijk op te voeden
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.