Zuid Russische OwcharkaRasgroep

Herdershonden en veedrijvers behalve de Zwitserse Sennenhonden

Zuid Russische Owcharka

Beschrijving

De Zuidrussische Owcharka is een van de drie Russische herdershonden en de kleinste van de bestaande varieteiten. Het Russische woord "Owcharka" betekent herdershond. Waarschijnlijk stammen de dieren af van de honden die in de 18e eeuw vanuit Spanje naar Rusland werden gebracht tijdens het vervoer van enorme kudden schapen. Het is niet helemaal zeker wat voor honden destijds gebruikt werden als herdershondje tijdens dit transport. Waarschijnlijk werden de gebruikte herdershonden destijds na aankomst in Rusland gekruist met honden die ter plaatse voorkwamen zoals de Kaukasische Herdershond, een soort Greyhound en de Hongaarse Komondor. Deze kruisingen vonden plaats omdat behoefte bestond aan grotere honden die geschikt(er) waren voor bescherming van de kudden. De vaardigheden van het schapenhoeden werden minder belangrijk. De onstane Owcharka kwam vooral voor in Askania Nova en werd gebruikt als hoeder, en vooral bewaker van de schaapskudden. Het was een zeer moedig dier en kon zich in zijn eentje tegen wolven en andere wilde dieren verdedigen. In 1870 bereikte het aantal Owcharka's het hoogtepunt. Nadien nam het aantal drastisch af. In Rusland is men hard bezig om het ras weer op te bouwen. Momenteel ziet men nog niet veel exemplaren van dit unieke ras op Nederlandse tentoonstellingen.

Houdt rekening met het karakter van dit ras. Deze honden werkten zeer zelfstandig en dit komt terug in hun gedrag. De dieren hebben een echte baas nodig, omdat de honden anders zelf het heft in handen zullen nemen. Dit ras heeft een goede opvoeding en socialisatie nodig

Activiteit

De Owcharka heeft veel lichaamsbeweging nodig en heeft het liefst een taak te verrichten.

Verschijning

 • Algemeen: De Owcharka heeft een lichaam dat 8-10% langer is dan de schofthoogte, waarbij de lengte van het lichaam gemeten wordt van de schouders tot het uiterste punt van de staartinplant. De hond moet mannelijkheid of vrouwelijkheid uitstralen, naar gelang de sexe van de hond. De borst is middelmatig breed doch vrij diep. De ribben zijn goed gewelfd. Buik is licht opgetrokken. De rug is recht en breed. De benen zijn zwaar van bone. De voorbenen zijn recht en relatief lang. Achterhand is krachtig en goed gehoekt. De dijbenen zijn goed bespierd. De hals is sterk, matig lang en zonder keelhuid.
 • Kleur: Wit is het meest gebruikelijk, wit met grijze vlekken, asgrauw, grijs met witte vlekken en platen, wit met grijs onderhaar, waardoor een blauwachtige indruk wordt gegeven.
 • Hoofd en schedel: Het hoofd oogt massief en tamelijk rond, bedekt met lang haar, dat zachter is dan op de rest van het lichaam. Schedel is lang, middelmatig breed op het voorhoofd met goed ontwikkelde achterhoofdsknobbel en goed ontwikkelde wangen. De stop is matig aangegeven. Zwarte en grote neus. De snuit is niet te lang en spits toelopend, met krachtige kaken. Tamelijk grote ogen, donkerbruin en met een intelligente uitdrukking, dikwijls verborgen onder de beharing. Kleine ronde oren, driehoekig van vorm en vlak langs het hoofd afhangend, niet te lang en met lang en dicht haar bedekt. Alleen schaargebit is toegestaan. De tanden zijn wit, groot en staan recht in de kaak.
 • Staart: Neerwaarts hangend in rust, reikend tot het spronggewricht. Het einde van de staart is opgebogen.
 • Voeten: Sterk, ovaal van vorm, groot met goed gebogen tenen en goed bedekt met haar.
 • Beharing: 10 tot 15 cm lang, licht gegolfd, wollig maar niet zacht, zoals geitehaar, overal even lang. Goede wollige ondervacht.
 • Schofthoogte: Reu: minimaal 65 cm, Teef: minimaal 62 cm.

Aard

 • Leergierig
 • Intelligent
 • Moedig
 • Goede bewaker
 • Waakzaam
 • Wantrouwend tegenover vreemden
 • Past zich gemakkelijk aan weersomstandigheden aan
 • Geringe "will te please"
 • Zeer zelfstandig
 • Dominant (heeft strakke hand nodig)
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.