1: Wel of geen hond?


Honden worden vaak oud

De eerste stap die u moet nemen is de definitieve beslissing over het al dan niet nemen van een hond. Het is een belangrijke beslissing en niet iets dat je even tussendoor kunt doen. De meeste honden gaan immers zo'n 10 tot 15 jaar mee. Een hond heeft veel tijd en liefde nodig. Honden moeten uitgelaten worden  in weer en wind, hebben verzorging nodig wanneer ze ziek zijn, en kunnen veel geld kosten wanneer ze een operatie of medicijnen nodig hebben.

Enkele gewetensvragen

Stel u zelf om te beginnen eens over de volgende vragen:

 • waarom wil ik eigenlijk een hond?
 • hoe ziet mijn dagelijks leven er nu en op termijn uit?
 • welke aard heb ik eigenlijk?

De antwoorden hierop bieden inzicht in de vraag of het verstandig is om een hond aan te schaffen.

Waarom wil ik eigenlijk een hond?

Er zijn diverse redenen waarom u een hond wilt hebben, omdat:

 1. ik zo'n lief hondje op de televisie heb gezien
 2. ik in de etalage van een dierenwinkel zo'n leuk puppy heb gezien
 3. de kinderen zo graag een hondje willen hebben
 4. ik in het asiel zo'n leuke hond zag
 5. ik het goed vind als mijn kinderen met dieren om leren gaan
 6. ik een waakhond wil hebben
 7. ik nu groter ga wonen
 8. ik graag ga wandelen
 9. ik vroeger al eens een hond heb gehad
 10. ik niet meer alleen wil zijn
 11. ik nu meer tijd ga krijgen

Geldigheid van deze redenen

Hoewel er natuurlijk nog veel meer redenen zijn om een hond te willen, nemen wij genoemde redenen eens onder de loep, omdat deze veel gehoord worden. De eerste twee redenen, A en B zijn natuurlijk geen goede basis om een hond aan te schaffen! Een hond kopen in een opwelling is zeer af te raden. Wanneer u op straat een leuke hond ziet en u heeft al langer het idee om een hond aan te schaffen is het wenselijk de volgende stappen goed doorloopt en goed laat voorlichten alvorens tot de aanschaf over te gaan.

De volgende drie redenen, C, D en E zijn ook geen echte reden om een hond aan te schaffen. Het komt vaak voor dat een hond wordt aangeschaft omdat de kinderen dit graag willen. Maar: wie zorgt er in werkelijkheid voor? Wat zal gebeuren wanneer de kinderen op school zijn? Wat gebeurt er met de hond wanneer de kinderen het huis uitgaan, of gaan studeren? Afspraken zijn dikwijls snel gemaakt, maar afspraken nakomen is vaak lastiger. Zijn de ouders bereid om voor de hond te zorgen wanneer de kinderen het niet (meer) willen doen? Een hond aanschaffen omdat hij zo zielig keek in een asiel is op zich een legitieme reden, mits u in het asiel was omdat u reeds van te voren had besloten een hond aan te schaffen! Ook hier geldt weer: laat u goed voorlichten over de plussen en minnen van deze "zielig kijkende" hond. Overigens zal een goed asiel ook zelf  bekijken of u geschikt bent voor deze hond.

F, G en H zijn op zich ook legitieme redenen. Wanneer u een waakhond zoekt dient u echter goed te overdenken welk ras dan het beste bij u zou passen. Is het de bedoeling dat de hond altijd buiten blijft? Of moet de hond ook een gezelschapsdier zijn? Bedenk dat ook een hond die veel buiten is liefde en aandacht nodig heeft. Geen enkele hond is geschikt om dagen achtereen alleen in een kennel te verblijven! Een hond nemen omdat u graag wandelt, of omdat u al eens een hond hebt gehad zijn ook redelijke redenen om een hond aan te schaffen. Overigens is gebleken dat mensen die vroeger een bepaald ras hebben gehad vaak later weer hetzelfde ras nemen.
De overige redenen, I, J en K kunnen ook weer een goede redenen zijn om een hond te nemen. Wanneer u alleen bent en graag gezelschap heeft, de tijd en de ruimte heeft is een hond een uitstekende keus!

Kort samengevat: er zijn nogal wat redenen om een hond te willen. Wanneer u tijd en ruimte heeft en bereid bent liefde en aandacht aan de hond te geven bent u al een eind op weg om straks een puppy of volwassen hond aan te schaffen. Maar... we zijn pas aan het begin!

Hoe ziet mijn dagelijks leven er nu en op termijn uit?

Nadat u heeft bedacht waarom u een hond wilt en u ervan heeft verzekerd dat dit goede redenen zijn moet u zich afvragen of een hond eigenlijk wel in uw dagelijks leven past.

Deel A

De volgende vragen kunnen hierbij helpen:

 

ja

nee

A. woont u alleen?

B. werkt u de hele dag? (nee: ga naar D)

C. kan de hond mee naar het werk

D. bent u vaak van huis weg? (nee: ga naar F)

E. kunt u dan de hond meenemen

F. wandelt u graag? (nee: ga naar H)

G. ook bij weer en wind?

H. hebt u elke dag twee uur tijd voor de hond?

I. gaat u graag op vakantie? (nee: ga naar K)

J. gaat de hond dan mee of gaat de hond naar een kennel?

K. bent u vaak ziek?

Wat ben ik voor persoon?

Het is altijd goed om na te gaan wat uw aard is. Dit kan van nut zijn bij het beantwoorden van de vraag of u een hond moet nemen, en zo ja, wat voor een hond dan. Op de laatste vraag komen we in een volgende sectie terug.

Deel B

Beantwoord de volgende vragen zo eerlijk mogelijk. Lees de vraag zorgvuldig en bekijk of de bewering waar of onwaar is:

 

waar

onwaar

A. ik ben erg netjes aangelegd

B. ik ben erg actief

C. stof vind ik niet erg

D. ik ben nogal stil

E. ik ben wispelturig

F. ik laat me erg door stemmingen beïnvloeden

G. drukte om me heen vind ik erg

H. ik kan moeilijk nee zeggen

I. ik ben consequent

J. ik ben eigenlijk een beetje lui

K. blaffende honden maken mij bang

L. ik hou niet van rommel

M. ik ben geduldig van aardHoeveel punten hebt u nu in deel A en B samen behaald? Onderstaand volgt de uitslag van beide tests. Bedenk dat dit slechts een hele globale uitleg is van de resultaten! Het kan zijn dat uitkomsten variëren. Primaire doel van de vragen is u dwingen na te denken over het aanschaffen van de hond!

uw punten: vul aub alle boven staande vragen in

30 of minder punten:

Het is wellicht beter wanneer u geen hond aanschaft. Misschien veranderen de omstandigheden zich en kunt u alsnog overwegen een hond aan te schaffen. Op dit moment zou u een hond tekort doen.

30 - 45 punten:

Bekijk de puntenverdeling nog eens goed. Liggen de meeste knelpunten op het gebied van uw leefomstandigheden of in uw aard? Als uw leefomstandigheden het knelpunt vormen is het beter om van een hond af te zien.

45 - 68 punten:

Waarschijnlijk past een hond bij uw levensstijl en aard, wanneer u de hond tenminste niet 8 uur per dag alleen moet laten. De volgende secties zijn echter ook van belang. Ga dus door met de volgende stap.

68 of meer punten:

Wanneer u alles naar waarheid hebt ingevuld dan heeft een hond het prima bij u. Ga door met de volgende stap

Indien u vragen heeft over dit onderwerp, stuur een e-mail aan onze helpdesk

Terug naar boven
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.