3: Pup of oudere hond?


Situatie

Wanneer u zeker bent dat een hond geschikt is als huisdier voor uw situatie, moet u zich nog afvragen of u een puppy wilt hebben of dat u liever een wat oudere hond zou willen hebben. Deze vraag is onder andere afhankelijk van uw eigen situatie.

In de eerste plaats dient u zich af te vragen of u voldoende tijd heeft om een pup in de beginfase van alles te leren. De pup moet zindelijk gemaakt worden en u moet hem allerlei dingen bijbrengen om later een goed gesocialiseerde metgezel te krijgen. (zie ook de sectie opvoeding). Een pup vraagt erg veel tijd! Puppies moeten vaker gevoed worden, moeten in het begin erg vaak uitgelaten worden en kunnen eigenlijk geen moment aan uw aandacht ontsnappen om ongelukken te voorkomen.

Naast de tijd die u dient te hebben moet u het ook leuk vinden om het pupje van alles te leren. Een goede training begint vanaf het eerste moment en dient spelenderwijs te gebeuren. Wanneer u dit niet denkt aan te kunnen is een iets oudere hond misschien geschikter.

Een oudere hond

Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van een oudere hond? Met oudere hond worden overigens zowel volwassen honden als honden op leeftijd bedoeld. Waarschijnlijk hebt u van anderen verschillende beweringen gehoord over de aanschaf van een oudere hond. Bij de één ging het prima, bij de ander is het nooit helemaal goed gekomen. Waar moet u nu rekening mee houden?

Natuurlijk is het waar dat een oudere hond zowel voor- als nadelen heeft.
Het belangrijkste argument tegen een oudere hond is het feit dat de hond zich minder gemakkelijk aan een nieuwe baas zal hechten. Dat is zeker waar tot op zekere hoogte. In de eerste plaats is dit sterk rasgebonden. Een typische eenmanshond (Grote Keeshond) zal zich minder makkelijk aan een nieuwe baas hechten. Maar alle beweringen en hoop ten spijt: het enige dat een hond werkelijk nodig heeft om goed te kunnen functioneren is een "alpha-hond". De hond zal zich richten naar de roedelleider. Zodra de hond een nieuwe roedelleider gevonden heeft zal hij deze al gauw accepteren en zich hechten. Natuurlijk bestaan er verhalen over honden die weken, ja zelfs maanden treuren om een overleden baas. Maar u zich mag afvragen of dit gedrag niet (on)bewust werd gestimuleerd door de hond te troosten in plaats van te zorgen voor een nieuwe roedelverdeling!

Wanneer u eventueel op zoek gaat naar een oudere hond dient u dus in de eerste plaats ervoor te zorgen dat u - als nieuwe baas - snel via spel en training de roedelleider wordt. Afhankelijk van de aard van de hond en het ras kan dit snel gaan, of kan dit proces enige maanden in beslag nemen.

Bij een hond die reeds op leeftijd is kunnen gezondheidsproblemen een rol gaan spelen. Hier is op voorhand echter niets over te zeggen.

Natuurlijk heeft een oudere hond ook voordelen! Een oudere of volwassen hond is (meestal) al zindelijk, kent enkele of meerdere basiscommando's en is volgroeid, zodat u weet hoe de hond eruit ziet. Er zijn zelfs fokkers die pups tot een maand of zes aanhouden om zelf de keuze te kunnen maken of zij de betreffende pup willen aanhouden voor de fok of voor activiteiten (speurhond, reddingshond, politiehond, tentoonstellingshond). Immers: na enkele maanden heeft men toch meer inzicht in exterieur en karakter. Een andere mogelijkheid is dat eigenaren de honden na enkele jaren wegdoen omdat zij niet meer bruikbaar (b)lijken voor de fok of voor het werken (schapenhonden, afgekeurde politiehonden). Een dergelijke hond kan uitstekend nog enkele jaren als fijne gezinshond fungeren!

Laat u in deze gevallen echter goed voorlichten over het karakter van de hond en ga enkele malen met de hond op stap om te kijken hoe hij/zij op uw stem reageert. Het moet "klikken" tussen u en de volwassen hond!

Conclusie

U moet niet direct een volwassen of oudere hond van de hand wijzen. In sommige gevallen is een oudere hond een uitstekende keuze. Laat u echter goed voorlichten over het karakter van de hond en vraag naar de reden waarom de hond weg moet. Niet alle oudere honden die een nieuwe baas zoeken zijn probleemhonden! Begin echter niet aan een "probleemhond" wanneer u geen ervaring heeft met honden!

Een puppy

Pups zijn natuurlijk schattig om te zien. MAAR: In de eerste plaats dient u er goed van op de hoogte te zijn hoe de pup er later uit zal gaan zien en welke karaktertrekken eigen zijn aan het ras. Wanneer u een bastaard pup op het oog hebt is het iets lastiger om te voorspellen hoe de pup er uit zal gaan zien, en hoe de ouders qua karakter waren. Een schattig puppy van 4 kilo kan uitgroeien tot een kolos van 50 kilo! Een goede voorbereiding kan heel wat ellende voorkomen!

Ten tweede kosten pup zoals gezegd een enorme hoeveelheid tijd en geduld. We kunnen rustig stellen dat de meeste pups van 8 weken alles nog onder plassen en alles wat voor hun neus komt kapot maken. Ze luisteren nog niet en rennen hard weg wanneer ze moeten komen. Van gevaar hebben ze ook nog nooit gehoord en ze willen alles uitproberen. Een schrikbeeld? Nee. Hier moet u echt rekening mee houden. De keerzijde van dit alles is het feit dat u de pup met veel liefde en geduld kunt vormen tot een sociale metgezel die aan uw eisen voldoet. U kunt een pup zelf die dingen leren die u belangrijk vindt. Door deze training zal de pup u al gauw accepteren als roedelleider. Hoewel het begin dus doorbijten is, wordt dit - wanneer u het goed aanpakt - dubbel en dwars terugbetaald wanneer de hond ouder is!

Hou er ook rekening mee dat pups geld kosten! Het puppyvoer is vaak duur, de pup moet entingen krijgen, ontwormd worden en wellicht een of twee keer naar de dierenarts. Dit kan aardig in de papieren lopen.

Wanneer u de tijd en het geduld heeft om een pup tot sociaal dier groot te brengen is er geen enkel bezwaar tegen een pup. Achteraf zult u de puppytijd erg leuk vinden en met plezier terugdenken aan dat onbeholpen hondje met zijn grote poten en grote oren.

Terug naar boven
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.