4: Rashond of Bastaard?


Bastaard?

In de eerste plaats is de benaming "bastaard" niet juist. Beter zouden we over "gemengd ras" of "raskruising" kunnen spreken, aangezien het gaat om kruisingen tussen twee of meerdere rassen. Een bastaard is dus eigenlijk een "meerrassige" hond. Omdat meestal gesproken wordt over "bastaard", zullen we toch in het vervolg ook deze benaming blijven gebruiken.

Voor- en nadelen

Wat zijn nu de voor- en nadelen van een bastaard? In de eerste plaats weet u meestal niet hoe een puppy zal uitgroeien en hoe zijn karakter zal zijn. Slechts wanneer u weet wie de moederhond en vaderhond zijn, kunt u iets beter voorspellen wat het uiteindelijke resultaat van de kruising zal zijn. Is één van beide ouders, of zelfs beide ouders een bastaard, dan zal het weer iets moeilijker zijn om iets te kunnen zeggen over de pup.

Wanneer beide ouders rashonden zijn, met goede karaktereigenschappen, is het evenwel goed mogelijk dat de pup karaktereigenschappen bezit die zeer gewenst zijn. Immers: de meeste huidige rassen zijn ooit ontstaan uit kruisingen tussen verschillende rassen met de bedoeling een ras te ontwikkelen dat aan bepaalde eisen (bijvoorbeeld voor de jacht, of bewaking) zou voldoen!

Wanneer u een oudere bastaard zou aanschaffen weet u natuurlijk wel hoe de hond eruit ziet, maar weet u nog steeds weinig over zijn karakter. Een in aanvang schuw overkomende hond zou wel eens heel anders kunnen zijn in zijn nieuwe huis. Maar dit argument geldt natuurlijk niet alleen voor bastaardhonden.

Men zal er ook rekening mee moeten houden dat rasloze honden niet welkom zijn op tentoonstellingen. Gehoorzaamheidstrainingen en wedstrijden staan evenwel open voor rasloze honden.

Rashond

Rashonden zijn honden die reeds generaties lang zuiver overerven, waardoor karaktereigenschappen en uiterlijk generaties lang gelijk zullen blijven. Een pup is een rashond wanneer beide ouders raszuivere exemplaren zijn. De verschillende rasgroepen worden in een volgende sectie besproken. Iedere rasgroep heeft zijn eigen karaktertrekken. In Nederland zijn de meeste rashonden ingeschreven in het Nederlands Honden Stam Boek (NHSB). Er bestaan ook zgn. "bijlagen" van het stamboek, voor honden die nog niet het vereiste aantal generaties werden ingeschreven.

Voor- en nadelen

Een rashond kan (veel) duurder zijn in aanschaf. De overige kosten voor de pup (ontwormen, dierenarts, entingen, voeding) blijven gelijk voor rashond of bastaard. Voor sommige rashonden is tegenwoordig een "wachtlijst", zodat u soms enige tijd geduld moet hebben voordat u de puppy mee naar huis kan nemen. Er zijn zelfs rassen waarbij de fokker weinig keuzevrijheid laat en zelf pups uit een nest aan nieuwe eigenaren toewijst

Het grote voordeel van rashonden is natuurlijk dat u precies zal weten hoe het hondje er later uit gaat zien. Ook het karakter zal in grote lijnen bekend zijn, omdat ieder ras nu eenmaal zijn eigen eigenschappen heeft. Dit is vooral belangrijk wanneer u plannen heeft om activiteiten met de hond te gaan ondernemen (gehoorzaamheid, politiehondenwerk, jacht).

Rashonden kunnen aan alle wedstrijden meedoen (gehoorzaamheid, jacht) en meedingen naar schoonheidsprijzen op (inter)nationale tentoonstellingen. Wanneer u plannen in deze richting heeft valt een bastaard af.

Conclusie

Rashond of bastaard is in de eerste plaats een persoonlijke keuze en onder meer afhankelijk van de plannen die u heeft voor de toekomst. Het belangrijkste dat u moet overwegen is de onzekerheid over karakter en uiterlijk wanneer u overgaat tot de aanschaf van een bastaard.

Terug naar boven
Nieuwsbrief Doggy.net

De nieuwsbrief is onlangs compleet vernieuwd (bekijk hier de laatste nieuwsbrieven). Via de nieuwsbrief houden we je o.a. op de hoogte van de laatst toegevoegde puppy's, Doggynet nieuws, kortingsacties en tips. Meld je snel en eenvoudig aan door op de knop 'Schrijf je in' te klikken.

Schrijf je in
Over Doggy.net

Doggy.net bemiddelt bij de verkoop van puppy’s en honden uit een goed nest! Wij doen ons uiterste best om alleen advertenties van serieuze en geregistreerde kennels te plaatsen. Daardoor kunt u in goed vertrouwen de beste keuze maken voor een gezonde en sociale viervoetige vriend die aan alle eisen voldoet. Zo leveren we samen een bijdrage aan betere fok- en leefomstandigheden van gezonde puppy’s.